PCN-register
Potetprodusenter, planteskoler, ferdigplenprodusenter og andre produsenter av planter med røtter på friland, må kjenne til eiendommens PCN-status. Det samme gjelder de som ønsker å flytte jordmasser. Registeret er derfor et viktig verktøy for å hindre spredning av PCN.
Eiendommer som har restriksjoner på grunn av planteskadegjørerne gul potetcystenematode (gul PCN) og hvit potetcystenematode (hvit PCN) er samlet i PCN-registeret.
Registeret gir en oversikt over eiendommer der det er påvist PCN. Registeret inneholder også eiendommer med restriksjoner som følge av naboskap eller driftsfellesskap med eiendommer der det er påvist PCN. Det gir ikke et fullstendig bilde av forekomsten av PCN i Norge. Registeret er oppdatert med nye påvisninger fram til utgangen av 2023. Listene er sortert på kommuner og gårds- og bruksnummer. Det er ingen eiendommer i Nordland, Troms og Finnmark i registeret.
Ved utgangen av 2023 omfattet PCN-registeret 6122 eiendommer.
Disse må sjekke PCN-status
Potetprodusenter som skal leie arealer for å dyrke poteter, har behov for kunnskap om forekomst av PCN. Dette er omtalt i Nasjonal bransjestandard for PCN
Det samme gjelder settepotetprodusenter, planteskoler, ferdigplenprodusenter og andre produsenter av planter med røtter på friland. Slike planter kan ikke produseres på eiendommer hvor PCN er påvist.
I forbindelse med husbygging, bygging av jernbaner og veier og annen anleggsvirksomhet, blir det ofte behov for å flytte jordmasser. Kommunal forvaltning, vegvesen og andre anleggsentreprenører som skal grave og flytte på jordmasser, må sjekke PCN-status på jorda.
Inkluderer også private hager
Første påvisning av PCN i Norge var i 1955, og siden er PCN funnet på flere tusen eiendommer i de fleste av landets fylker. Mange av påvisningene er i privathager.
Grunnlaget for registreringene er prøvesvar fra NIBIO (eventuelt deres forgjenger) og/eller vedtaksbrev fra den offentlige etaten som hadde forvaltningsansvaret på det aktuelle tidspunktet. I dag er det Mattilsynet som har forvaltningsansvaret.
Mer informasjon:
- Potetbransjens nasjonal bransjestandard for PCN
- Mattilsynets informasjon om risiko for spredning av planteskadegjørere og floghavre i forbindelse med anleggsarbeid
- Forvaltningspraksis ved påvisning av gul og/eller hvit potetcystenematode (PDF)
Veileder for prøvetaking for potetcystenematoder (PCN) (PDF)