1. Bruk av sprøyterobot må følge reglene for andre typer sprøytemiddelmaskiner

Bruk av sprøyterobot er ikke særskilt regulert, men følger det vanlige regelverket som gjelder for sprøytemiddelmaskiner i maskinforskriften og forskrift om plantevernmidler. 

Dette betyr blant annet at sprøyteroboter må oppfylle kravene i forskrift om plantevernmidler vedlegg I. Det er også krav til at sprøytemiddelmaskiner funksjonstestes jevnlig. Dette følger av forskrift om plantevernmidler paragraf 15 og 16. 

Regelverket som gjelder godkjenning og bruk av plantevernmidler er samlet i forskrift om plantevernmidler, som gjennomfører EØS-regelverk på plantevernmiddelområdet. 

I den omfattende dokumentasjonen som ligger bak en godkjenning av et plantevernmiddel vil det alltid ligge tester og risikovurderinger som er basert på at det brukes en viss type spredeutstyr. 

Mattilsynet har foretatt en vurdering av den typen sprøyterobot som nå finnes på markedet, og kommet frem til at risiko for uønskede helse- og miljøeffekter jevnt over vil være lavere enn ved bruk av bomsprøyter ved ugrasbehandling i grønnsakskulturer. Denne typen sprøyterobot kan derfor brukes til å spre godkjente ugrasmidler som vanligvis spres med bomsprøyte. 

Når teknologien videreutvikles, vil Mattilsynet være behjelpelig med å vurdere om andre sprøyteroboter kan likestilles med en tradisjonell type sprøytemiddelmaskin.

Under går vi gjennom hva regelverket innebærer for bruk av sprøyteroboter.
 

Regelverk

1.1 1.1 Sprøyteroboten må tilfredsstille kravene til spredeutstyr

Sprøyteroboten må tilfredsstille kravene til spredeutstyr i vedlegg 1 til forskrift om plantevernmidler.

All yrkesmessig bruk av plantevernmidler skal skje med spredeutstyr som tilfredsstiller de helse-, sikkerhets- og miljøkravene som følger av vedlegg 1 til forskrift om plantevernmidler.

Regelverk

1.2 1.2 Sprøyteroboten må ha en funksjonstestordning eller testmetode

Det må finnes en funksjonstestordning/testmetode for sprøyteroboten. For å sikre at kravene i vedlegg 1 er tilfredsstilt, må utstyret funksjonstestes hvert tredje til femte år.

Hyppigheten avhenger av typen spredeutstyr. De som utfører funksjonstestene må være autorisert for å teste denne typen utstyr, og det må benyttes anerkjent testutstyr og testmetoder.

For helt nye typer av spredeutstyr, som en sprøyterobot vil være, så må det altså etableres testprotokoll, og funksjonstestere må autoriseres.

Det er ellers krav om at spredeutstyr med krav til funksjonstest skal ha påsatt gyldig registreringsmerke, dette gjelder også fabrikknytt utstyr.

Les mer om funksjonstesting i kapittel tre av veilederen:

Veileder til forskrift om plantevern­midler

Regelverk

1.3 1.3 Sprøytemiddelet må være godkjent

Plantevernmiddelet som skal spres, må være godkjent  

Plantevernmiddelet må være godkjent, og etiketten må følges, blant annet når det gjelder dosering ved sprøyting og så videre. 

Regelverk