Dette kan kommunene ikke bestemme

Kommunene kan ikke tillate sprøyting i egen skog, og de kan ikke innføre et generelt forbud.

Publisert

Se rammene for hva kommunene kan avgjøre selv når det gjelder helikoptersprøyting.

Kan kommunen tillate spredning fra helikopter i skog de selv eier?

Nei, da må kommunen sende saken til Mattilsynet (postmottak@mattilsynet.no) for behandling i en av våre regioner.

Kan kommunestyret bestemme at helikopterspredning skal være helt forbudt i deres kommune?

Nei, hver søknad om helikoptersprøyting skal realitetsbehandles for seg. Kommunen skal foreta en faglig vurdering i henhold til forskrift og instruks, og skrive enkeltvedtak med begrunnelse.

Regelverk

Instruks til kommune m.m. om delegert myndighet etter forskrift om plantevernmidler

§ 10. Vurdering av søknad

Ved vurdering av om vilkåret i plantevernmiddelforskriften § 17, annet ledd, punkt a) er oppfylt må det aller først tas stilling til om dokumentasjonen i søknaden viser at prinsippene for integrert plantevern er vurdert, jf. plantevernmiddelforskriftens § 26 og vedlegg 2, og at alternative metoder til bruk av plantevernmidler ikke er hensiktsmessige.
Kommer man etter en slik vurdering frem til at bruk av plantevernmidler er mest hensiktsmessig, vurderer man hensiktsmessigheten av spredning fra helikopter kontra spredning fra bakken. Spredning fra helikopter skal bare vurderes som hensiktsmessig i skog og utmark. Det skal vurderes om skadegjørerne er spredt over hele feltet eller om det er tilstrekkelig å behandle deler av feltet. Videre vurderes tilgjengeligheten av arealet og hvilken spredemetode som gir minst samlet risiko. Større arealer, arealer som er svært ulendte og arealer med mye kratt o.l., regnes som uegnede for behandling med håndholdt eller ryggbåret utstyr på grunn av risiko for operatør. Dersom arealet vurderes som egnet for spredning fra traktor, er ikke det at eier ikke disponerer slikt utstyr selv tilstrekkelig argument for å benytte helikopter.
Ved vurdering av om de øvrige vilkårene i plantevernmiddelforskriftens § 17, annet ledd er oppfylt, må innsendt dokumentasjon kontrolleres opp mot vilkårene i forskriften. Oppdatert informasjon om hvilke plantevernmidler som er godkjent for helikopter, og hvilke firma som er godkjent for helikopterspredning og har det best tilgjengelige utstyr i forhold til avdrift, vil fremgå av Mattilsynets internettsider.

§ 11. Vedtak

Kommunen skal fatte vedtak innen 15. mars året etter at søknaden ble mottatt. Kopi av vedtaket skal sendes statsforvalterens miljøvernavdeling og Mattilsynet.
I saker hvor det gis tillatelse til spredning fra helikopter skal vedtaket gjengi kravene i plantevernmiddelforskriften § 17, § 20 første ledd, tredje punktum og § 23 bokstav a) og b). I tillegg skal følgende vilkår gjengis i vedtaket, unntatt de som ikke passer i den enkelte sak:
  1. a.
    Spredefeltets ytterkanter skal merkes slik at de er lett synlige for den som utfører arbeidet.
  2. b.
    Oppdraget skal ikke utføres når vindstyrken er over 5 meter pr. sekund målt 2 meter over bakken i åpent lende.
  3. c.
    Ved spredning av plantevernmidler i ungskogfelt skal det vises viltbiologiske og landskapsmessige hensyn spesielt mot myr, vassdrag og større ferdselsårer.
  4. d.
    Spredningen på feltet skal utføres slik at noe av lauvvegetasjonen blir stående igjen.
  5. e.
    Landingsplass for helikopter skal så vidt mulig legges slik i forhold til feltet at overflyging av bebyggelse, dyrket mark, drikkevannskilder og innsjøer unngås.
  6. f.
    Arbeidstrykket ved dysene på spredebommen på helikopteret skal ikke være over 2,5 bar under spredning, og spredeutstyret må for øvrig fungere slik det skal.
  7. g.
    De som skal utføre spredningen plikter å utføre internkontroll.
  8. h.
    Før behandling skal man fly over feltet for å kontrollere at markeringen av feltets yttergrenser er lett synlig fra luftfartøyet.
  9. i.
    Den som utfører oppdraget skal føre sprøytejournal for oppdraget med følgende informasjon: oppdragsgiverens navn og adresse, dato for utført spredning, arealstørrelse, plantevernmiddelets handelsnavn, anvendt totalmengde av handelspreparatet, lufttemperatur, vindretning og vindhastighet under spredningen. Journalen skal oppbevares i 10 år.
Kommunen kan i tillegg sette egne, faglig berettigete vilkår. Dessuten skal vedtaket fastsette en frist for gjennomføring av oppdraget, før det eventuelt må søkes på nytt.
Se hele instruksen (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om plantevernmidler

§ 17. Spredning av plantevernmidler fra luftfartøy

Spredning av plantevernmidler fra helikopter kan bare gjennomføres etter særskilt tillatelse.
Tillatelse til spredning av plantevernmidler fra helikopter kan bare gis dersom følgende vilkår er oppfylt
  1. a.
    det ikke finnes hensiktsmessige alternativer eller sprøyting fra helikopter gir klart færre ulemper for menneskers helse og miljøet enn spredning fra bakken,
  2. b.
    det bare anvendes plantevernmidler som er spesielt godkjent for spredning fra helikopter,
  3. c.
    den virksomhet som utøver spredningen har helikopter og utstyr som er godkjent for spredning av plantevernmidler fra helikopter,
  4. d.
    ytterkant av det areal som sprøytes ligger minimum 200 meter fra bolig og fritidsbolig, og
  5. e.
    helikopteret er utstyrt med beste tilgjengelige teknologi for å redusere avdrift.
All annen spredning fra luftfartøy er forbudt.
Virksomhet som gis tillatelse etter annet ledd har plikt til å gi melding om hvert enkelt felt som skal behandles til den lokale politimyndighet og det lokale mattilsynet senest syv dager før oppdraget planlegges utført.

§ 18. Søknad om tillatelse til spredning av plantevernmidler fra luftfartøy

Mattilsynet kan delegere myndigheten til å fatte vedtak om tillatelse til spredning av plantevernmidler fra luftfartøy etter § 17 annet ledd til kommunen.
Virksomhet som er godkjent for spredning av plantevernmidler fra luftfartøy må sende søknad om tillatelse til kommunen på skjema fastsatt av Mattilsynet. Søknaden skal omfatte en sprøyteplan med beskrivelse av hvert enkelt sprøytefelt som planlegges behandlet i vedkommende kommune.
Søknad må settes frem innen 1. oktober året før spredning av plantevernmidler fra luftfartøy planlegges utført. Det kan likevel sendes søknad for et enkelt sprøytefelt etter denne fristen dersom det oppstår kritiske eller særlig vanskelige plantehelsemessige situasjoner som tilsier dette.
Mattilsynet ved Hovedkontoret er klageinstans når vedtak om tillatelse til spredning av plantevernmidler fra luftfartøy er truffet etter første ledd, jf. § 17 annet ledd.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no