Oppdatert kunnskap om potensialet skrantesjuke har for å kunne overføres til mennesker
Vi har oppdatert kunnskapen om det zoonotiske potensialet av skrantesjuke ved håndtering av slakt og konsum av kjøtt fra hjortedyr.
- Sammendrag
Bestillingen kommer som en oppfølger til den forrige rapporten etter funnet på Hardangervidda, og hvor folkehelseaspektet ikke ble omtalt.
Les den forrige rapporten Skrantesjuke på Hardangervidda og videre håndtering i Norge
- Hva ble undersøkt?
Det zoonotiske potensialet av skrantesjuke ved håndtering av slakt og konsum av kjøtt fra hjortedyr.
- Hva er vurderingen?
Rapporten konkluderer blant annet med at det zoonotiske potensialet til de norske skrantesjuke-variantene er svært lavt, både ved håndtering av slakt og konsum av kjøtt. Dette er i overenstemmelse med VKMs tidligere konklusjoner. De poengterer at føre-var-betraktninger tilsier at human eksponering for skrantesjuke-smitte må begrenses i størst mulig grad.
Hele vurderingen kan leses på VKMs nettsider (vkm.no).
- Hvem utførte oppdraget?
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
- Hva gjør Mattilsynet videre?
Rapporten er spesielt viktig når det gjelder vurdering av føre-var-tiltak for å minske human eksponering av skrantesjuke-smittestoffet.
- Offentliggjort