Merking av importert lama, alpakka og andre dyr i kamelfamilien

Lama, alpakka og andre dyr i kamelfamilien om innføres til Norge fra et EØS-land, skal beholde sine opprinnelige øremerker og i tillegg merkes med et lakserødt øremerke.

Faglig oppdatert

Øremerket skal settes på senest syv dager etter innførsel, og før dyret flyttes fra anlegget det er innført til. Kravet gjelder ikke dyr som innføres til dyreparker som er godkjent som “avgrenset anlegg”.

Dyr i kamelfamilien som innføres til Norge fra tredjeland (land utenfor EØS), skal merkes med to lakserøde øremerker. Øremerkene på settes på senest 20 dager etter innførsel, og før dyret flyttes fra anlegget det er innført til. Man trenger ikke merke dyrene med lakserøde øremerker hvis dyret innføres direkte til et slakteri og slaktes innen fem dager etter at det ble innført.

Regelverk

Landdyrsporbarhetsforskriften

§ 20. Bruk av hvit og lakserød farge på øremerker

Konvensjonelle og elektroniske øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr som importeres fra tredjestater skal være lakserøde.
Fargen lakserød skal kun brukes på øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i første ledd og på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 tredje ledd.
Fargen hvit skal kun brukes på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 første eller annet ledd.

§ 32. Merking av sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som er overdratt fra andre driftsansvarlige i Norge eller flyttet til Norge fra en annen EØS-stat

Den nye driftsansvarlige på anlegget der dyrene holdes, skal sikre at sauer eller geiter, som er overdratt fra en annen driftsansvarlig i Norge, blir påsatt et hvitt øremerke i tillegg til identifikasjonsmerkene. Dersom dyret allerede har et hvitt øremerke, skal dette fjernes.
Den nye driftsansvarlige på anlegget der dyrene holdes skal sikre at dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, som er overdratt fra en annen driftsansvarlig i Norge og flyttet til et nytt anlegg, blir påsatt et hvitt øremerke. Det hvite øremerket kommer i tillegg til dyrets identifikasjonsmerker. Dersom dyret allerede har et hvitt øremerke, skal dette fjernes.
Den driftsansvarlige på det første anlegget dyrene ankommer skal sikre at sauer, geiter, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, som er flyttet til Norge fra en annen EØS-stat, blir påsatt et lakserødt øremerke. Det lakserøde øremerket kommer i tillegg til dyrets identifikasjonsmerker.
Bestemmelsene om godkjenning og tildeling av identifikasjonsmerker gjelder tilsvarende for hvite og lakserøde øremerker som kreves i første til tredje ledd.
Det hvite eller lakserøde øremerket skal inneholde en kode. Kodens første element skal være landskoden for Norge, i form av enten landskoden på to bokstaver i samsvar med ISO-standard 3166-1 alfa-2 eller landskoden på tre siffer i samsvar med ISO-standard 3166-1 numerisk.
For sauer og geiter skal kodens andre element være et unikt 12-sifret nummer, som består av den nye driftsansvarliges dyreholds-ID etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved tildeling av øremerket.
For dyr av kamelfamilien og hjortedyr skal kodens andre element være et unikt 12-sifret nummer, som består av det unike registreringsnummeret til anlegget dyret er flyttet til etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved tildeling av øremerket.
Det hvite øremerket omhandlet i første ledd skal påsettes dyret innen 7 dager etter at overdragelsen har funnet sted, men likevel før dyret flyttes til et nytt anlegg. Det hvite eller lakserøde øremerket omhandlet i annet eller tredje ledd, skal påsettes dyret innen 7 dager etter at dyret er flyttet til anlegget, men likevel før dyret flyttes til et nytt anlegg.
Bestemmelsene i første til tredje ledd gjelder ikke driftsansvarlige for sauer, geiter, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr som holdes i avgrensede anlegg.
Bestemmelsene i annet og tredje ledd gjelder ikke driftsansvarlige for rein.
Bestemmelsene i første ledd gjelder ikke værer eller bukker som overdras mellom medlemmer av en værring eller bukkering som ledd i organisert avlsarbeid. Den driftsansvarlige på det siste anlegget værene eller bukkene holdes før de sendes til slakteri skal likevel sørge for at dyrene blir påsatt hvitt øremerke før de sendes til slakteriet.
Artikkel 81
Driftsansvarliges plikter med hensyn til identifikasjonsmerker og -metoder for holdte dyr av storfe, sau, geit, svin, holdte hjortedyr eller holdte dyr av kamelfamilien etter innførsel til Unionen
1. Dersom identifikasjonsmerket er påsatt holdte dyr av storfe, sau, geit, svin, holdte hjortedyr eller holdte dyr av kamelfamilien i tredjeland eller territorier, skal driftsansvarlige for de anleggene som disse dyrene først ankommer etter innførsel til Unionen og forutsatt at de forblir i Unionen, sikre at disse dyrene identifiseres med identifikasjonsmerket fastsatt i artikkel 38, 39, 45, 47, 52, 54, 73 og 74, alt etter hva som er relevant.
2. Når det gjelder holdte dyr av storfe, sau, geit, svin, holdte hjortedyr eller holdte dyr av kamelfamilien som har opprinnelse i medlemsstater og er identifisert i samsvar med Unionens regler, skal driftsansvarlige for de anleggene som disse dyrene først ankommer etter innførsel fra tredjeland eller territorier til Unionen og forutsatt at de forblir i Unionen, sikre at dyrene identifiseres med identifikasjonsmerket fastsatt i artikkel 38, 39, 45, 47, 52, 54, 73 og 74, alt etter hva som er relevant.
3. Driftsansvarlige skal ikke anvende reglene nevnt i nr. 1 og 2 på holdte dyr av storfe, sau, geit, svin, holdte hjortedyr eller holdte dyr av kamelfamilien som er beregnet på å flyttes til et slakteri i en medlemsstat, forutsatt at dyrene slaktes innen fem dager etter at de er innført til Unionen.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no