Krav til god dyrevelferd

Det er de samme kravene til god dyrevelferd under slakteprosessen om bord i slaktebåter som slakter fisk, som for de landbaserte slakteriene.

Publisert

Dette er beskrevet i veilederen Fiskevelferd ved slakteri for akvakulturdyr.

Enkelte båter har spesialisert seg på opptak av fisk som er skadet etter avlusing eller annen håndtering. Slakting av skadet og svekket fisk kan være et tiltak for å ta vare på fisken som matressurs, og kan lønne seg økonomisk. Hensynet til å sikre verdiene skal likevel ikke gå på bekostning av fiskens velferd. Håndtering av fisk skal alltid være velferdsmessig forsvarlig.

1. Kompetanse

Ansatte som arbeider med bedøving og avliving, skal ha nødvendig kompetanse og forståelse for dyrevelferd.

2. Metoder og utstyr

Metoder og utstyr som brukes til håndtering av levende fisk, skal være egnet ut fra hensynet til dyrevelferd og være utprøvd og funnet forsvarlige før de tas i bruk.

Utstyr skal brukes slik det er angitt i brukerhåndbok.

Dere skal jevnlig etterse og vedlikeholde utstyr til bedøving og avliving av fisk.

3. Pumping

Fisken skal samles opp og pumpes inn slik at den ikke stresses eller skades. Rørsystemer må være utformet på en slik måte at fisken ikke blir skadet under pumping, og dette må dere kunne dokumentere. Blant annet bør bendene på rør ha stor vinkel eller stor bøyeradius slik at fisken ikke slås mot rørveggen der rørene bøyes.

Tempoet fisken pumpes inn i, skal være tilpasset kapasiteten for bedøvelse og avliving. Sørg for en jevn flyt av fisk, slik at det ikke kommer for mye fisk inn på slaktelinja om gangen. Dette krever god kommunikasjon mellom de som pumper fisk og de som står på slaktelinjen.

Det må ikke være levende fisk igjen i rørene når dere stanser pumpene. Dere skal kunne evakuere fisken ut av rørsystemet i tilfelle driftsstans. Alternativt må dere ha et reservesystem som slår inn dersom det ikke lar seg gjøre.

4. Bedøving og avliving

Dere skal kontrollere at fisken blir bedøvet umiddelbart og at den er fullstendig bevisstløs helt til den er død. Dere må ha back-up systemer for å sikre dette. Feilmargin ved første forsøk skal være lav, hvis ikke må slakting stoppe umiddelbart.

Dere må overvåke at fisken ikke våkner opp igjen i utblødningstanken.

Dere må ha rutiner for å rette opp feil eller for å stoppe slaktingen ved feil på utstyr, mangelfull bedøvelse, oppvåkning i utblødningstank etc. Utstyr skal brukes slik det er angitt i brukerhåndbok.

Fisken skal alltid inn i bedøveren med hodet først.

Om dere bruker el-bedøver, må det ikke komme for mye fisk inn på strømførende bånd samtidig og strømførende komponenter må rengjøres ofte. Dette er viktig for å få full bedøvelseseffekt.

Om dere bruker automatisk slagbedøving og/eller bløgging er det viktig med god størrelsessortering og at utstyret er innstilt for rett størrelse. Dette er for at slag og bløggesnitt skal treffe rett. Dere må også kontrollere at slag og kutt treffer rett i praksis.

For å sikre effektiv avliving, må fisken blø ut raskt. For å oppnå dette må gjellebuene kuttes over korrekt.

5. Rensefisk og annen utsortert fisk

Utsortert fisk, rensefisk og andre fiskearter som kommer inn med slaktefisken, må bedøves og avlives på en egnet måte.

El-bedøvere for slakting av laksefisk er ikke egnet for andre fiskearter som kommer inn sammen med laksefisken. Rensefisk og andre arter skal derfor ikke gå gjennom el- bedøver for laksefisk før den eventuet bedøves på annet vis før avliving, og de må sorteres ut før de kommer til el-bedøver for laks.

Dersom det kan være tvil om fisk som sorteres ut som dødfisk virkelig er død, må prosedyre for bedøving og avliving gjennomføres.

6. Sortering av fisk om bord

I noen tilfeller kan det være aktuelt å sortere fisken om bord og la en sortering gå til slakt og en sortering gå tilbake til merd i oppdrettsanlegget.

Dette er tillatt, men forutsetter at

  • sortering må være vurdert ved båtens godkjenning
  • sortering må skje adskilt fra bedøving og avliving
  • utstyret som brukes til sortering må være egnet til å ta vare på dyrevelferd
  • sortering skal ikke medføre økt risiko for smittespredning

Dere som har båter som er godkjent fra før, må ta kontakt med Mattilsynet og få vurdert om sortering er forsvarlig på deres båt.

Det forutsettes også at fisk som skal gjennom sortering ikke er svekket, men at den vil tåle slik håndtering godt.

Regelverk

Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr §§ 10–15

§ 10. Generelle velferdskrav
Kravene i dette kapitlet gjelder i tillegg til forordning (EF) nr. 1099/2009 artikkel 3 nr. 1 om at også fisk skal vernes mot unngåelig smerte, lidelse og frykt ved avliving og aktiviteter i forbindelse med det.
Fisken skal avlives så raskt som mulig etter at den har ankommet slakteriet.
Det skal ikke avlives flere fisk per tidsenhet enn det som er forsvarlig ut fra hensynet til fiskevelferd. Tilsynsmyndigheten kan fastsette øvre grense for slaktehastigheten.
§ 11. Kompetanse
Ansvarlig for slakteriet skal ha nødvendig kunnskap om fiskevelferd og skal sikre at det er tilstrekkelig personell med nødvendig kompetanse til å ivareta fiskenes velferd til enhver tid.
Nødvendig kompetanse skal sikres gjennom et teoretisk og praktisk opplæringsprogram og skal kunne dokumenteres. Ansvarlig for slakteriet har ansvar for at det etableres slike opplæringsprogram for det aktuelle personell.
§ 12. Metoder og tekniske innretninger
Metoder, tekniske innretninger og utstyr som brukes til fisk, skal være egnet ut fra hensynet til fiskevelferd.
Nye metoder og tekniske løsninger skal være utprøvd og funnet forsvarlige før de tas i bruk.
Feil og mangler ved installasjoner, tekniske innretninger og utstyr skal straks utbedres.
Dersom driften er avhengig av strøm for å ivareta fiskevelferden, skal det være tilgang på nok strøm, sikkerhet i strømforsyningen og/eller tilgang på nærliggende aggregat eller nødoksygen med nødvendig kapasitet.
§ 13. Håndtering og sedering
Fisk skal håndteres på en skånsom måte og føres gjennom anlegget frem til avliving uten unødig opphold.
Sedering skal utføres på forsvarlig måte, og fisken skal sikres forsvarlig vannkvalitet under trenging og sedering.
Levende kjøling skal utføres uten for raske temperaturendringer eller for lav temperatur. CO2 kan tilsettes under forutsetting av at god fiskevelferd kan dokumenteres gjennom hele prosessen.
§ 14. Bedøving
Fisk skal bedøves før eller samtidig med avliving og være bedøvd til døden inntrer. Bedøving skal skje ved egnet metode som ikke påfører fisken vesentlig stress eller smerte. Om nødvendig skal fisken sederes eller immobiliseres på forsvarlig måte før bedøving.
Det er forbudt å bedøve fisk ved hjelp av gass, herunder CO2 , eller annet som blokkerer oksygenopptaket, samt salt, salmiakk eller andre kjemikaler med lignende virkning.
§ 15. Avliving
Fisk skal avlives umiddelbart etter bedøving, og det skal sikres at den er død før videre behandling. Fisken skal dø som følge av blodtap fra hjernen. Annen avlivingsmetode kan brukes dersom det kan dokumenteres at den er forsvarlig.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: