Regelverk for fiskevelferd på slakteri for akvakulturdyr
Krav til god fiskevelferd ved slakterier for akvakulturdyr reguleres først og fremst gjennom dyrevelferdsloven og forskrifter som er vedtatt med basis i denne loven.
Forskrift om slakterier og tilvirkingsanlegg for akvakulturdyr (omtalt som slakteriforskriften i denne veilederen) er den mest sentrale forskriften. Slakteriet skal være godkjent av Mattilsynet etter denne forskriften. Slakteprosessen, fra pumping av trengt fisk og til den er forsvarlig avlivet, reguleres også gjennom denne forskriften.
I tillegg gjelder forskrift om avliving av dyr § 3, som implementer forordning (EF) 1099/2009. I norsk oversettelse av artikkel 3 nr. 1 (vedlegg til forskriften) står det at "Dyr skal skånes for enhver unngåelig smerte, plage eller lidelse under avliving og annen tilknyttet aktivitet". Dette gir i praksis ikke andre krav enn det norske særregelverket som er beskrevet ovenfor.
Dersom fisk holdes i slaktemerd, skal slakteriet ha en akvakulturtillatelse til slaktemerd (ifølge laksetildelingsforskriften som forvaltes av Fiskeridirektoratet) med tilhørende godkjenning etter forskrift om etablering og utvidelse av akvakulturanlegg, zoobutikker m.m. (etableringsforskriften).
Hold og trenging av fisk i slaktemerd reguleres gjennom forskrift om drift av akvakulturanlegg (akvakulturdriftsforskriften).
Slakteriforskriften og akvakulturdriftsforskriften inneholder flere nesten like bestemmelser. Dette gjelder blant annet krav om generell forsvarlighet, kompetanse og bruk av velferdsmessig egnede metoder og utstyr.