Regelverk for fiskevelferd på slakteri for akvakulturdyr

Publisert

Krav til god fiskevelferd ved slakterier for akvakulturdyr reguleres først og fremst gjennom lov 2009- 06-19 nr. 97 om dyrevelferd (dyrevelferdsloven) og forskrifter som er vedtatt med basis i denne loven.

Forskrift 2006-10-30 nr. 1250 om slakterier og tilvirkingsanlegg for akvakulturdyr (omtalt som slakteriforskriften i denne veilederen) er den mest sentrale forskriften. Slakteriet skal være godkjent av Mattilsynet etter denne forskriften. Slakteprosessen, fra pumping av trengt fisk og til den er forsvarlig avlivet, reguleres også gjennom denne forskriften. I tillegg gjelder §3 i forskrift 2013-01-13 nr. 60 om avliving av dyr som implementer EU-forordning 1099/2009. I norsk oversettelse av artikkel 3 nr. 1 (vedlegg til forskriften) står det at "Dyr skal skånes for enhver unngåelig smerte, plage eller lidelse under avliving og annen tilknyttet aktivitet". Dette gir i praksis ikke andre krav enn det norske særregelverket som er beskrevet ovenfor.

Dersom fisk holdes i slaktemerd, skal slakteriet ha en akvakulturtillatelse til slaktemerd (jf. laksetildelingsforskriften som forvaltes av Fiskeridirektoratet) med tilhørende godkjenning etter forskrift 208-06-17 nr. 823 om etablering og utvidelse av akvakulturanlegg, zoobutikker m.m. (etableringsforskriften).

Hold og trenging av fisk i slaktemerd reguleres gjennom forskrift 2008-06-17 nr. 822 om drift av akvakulturanlegg (akvakulturdriftforskriften).

Det finnes flere bestemmelser i slakteriforskriften og akvakulturdriftforskriften som er nesten likelydende, herunder krav om generell forsvarlighet, kompetanse og bruk av velferdsmessig egnete metoder, utstyr mv.

Siden er en del av denne veiledningen: