Krav til godkjenning etter regelverk om animalske biprodukter
Et animalsk biprodukt må være bearbeidet med en godkjent metode før det kan benyttes som fôr.
Hvis det oppstår animalske biprodukter i en virksomhet som produserer næringsmidler, er det ikke krav om at virksomheten må ha godkjenning etter animaliebiprodukt-regelverk, men virksomheten må kategorisere materialet riktig og levere materialet til et godkjent anlegg for bearbeiding av animalske biprodukt. Før et animalsk biprodukt kan benyttes som fôr, må det være bearbeidet med en godkjent metode. Dette for å hindre smitte.
Unntaket for godkjenning etter animaliebiprodukt-regelverket gjelder ikke for virksomheter som bearbeider animalske biprodukter til avledede produkter som for eksempel fiskeolje eller bearbeidet animalsk fiskeprotein. Dermed skal virksomheten som bearbeider fiskeolje og fiskeprotein til både næringsmidler og fôr ha godkjenning både etter næringsmiddelregelverk og etter animaliebiprodukt-regelverk. I animaliebiprodukt-regelverket er det satt en lettelse i kravene for produksjon av fiskeolje.
Det er unntak for kravet om å benytte en bearbeidingsmetode som er godkjent etter animaliebiprodukt-regelverket dersom fiskeoljen er produsert i en virksomhet som er godkjent etter næringsmiddelhygiene-regelverket (lovdata.no) og som produserer fiskeolje i samsvar med kravene i animaliehygiene-forskriften (lovdata.no).
Regelverk
Animaliebiproduktforskriften
Animaliehygieneforskriften
Kapittel IV: Krav til visse bearbeidede fiskerivarer
Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal sikre at følgende krav oppfylles i virksomheter som håndterer visse bearbeidede fiskerivarer.
A. Krav ved koking av krepsdyr og bløtdyr
- Koking skal etterfølges av hurtig kjøling. Dersom ingen andre konserveringsmåter benyttes, skal kjølingen fortsette til en temperatur som nærmer seg temperaturen for smeltende is er nådd.
- Fjerning av skall og pilling skal utføres på en hygienisk måte for å unngå at produktet forurenses. Når slik håndtering gjøres for hånd, skal personalet være særlig omhyggelige når de vasker hendene.
- Etter fjerning av skall og pilling skal kokte produkter fryses umiddelbart, eller så snart som mulig kjøles til den temperaturen som er fastsatt i kapittel VII.
B. Krav til fiskeolje beregnet på konsum
- Råvarer som brukes i framstillingen av fiskeolje beregnet på konsum skal:
- komme fra virksomheter, herunder fartøyer, som er registrert eller godkjent i henhold til forordning (EF) nr. 852/2004 eller til denne forordning,
- komme fra fiskerivarer som er egnet til konsum og som er i samsvar bestemmelsene i dette avsnitt,
- transporteres og lagres under hygieniske forhold,
- kjøles så snart som mulig og beholde den temperaturen som er fastsatt i kapittel VII.
Som unntak fra nr. 1 bokstav d) kan driftsansvarlige for næringsmiddelforetak unnlate å kjøle fiskerivarene når hele fiskerivarer brukes direkte i framstillingen av fiskeolje beregnet på konsum, og råvaren bearbeides innen 36 timer etter lasting, forutsatt at kriteriene for ferskhet er oppfylt og verdien av totalt flyktig basisk nitrogen (TVBN) i de ubearbeidede fiskerivarene ikke overstiger grenseverdiene fastsatt i avsnitt II kapittel I nr. 1 i vedlegg II til kommisjonsforordning (EF) nr. 2074/2005.* - I produksjonsprosessen for fiskeolje må det sikres at alle råvarer som er beregnet på framstilling av rå fiskeolje gjennomgår behandling, herunder ev. oppvarming, pressing, separering, sentrifugering, bearbeiding, raffinering og rensing før oljen bringes i omsetning til sluttforbrukeren.
- Forutsatt at råvarene og produksjonsprosessen oppfyller kravene som gjelder for fiskeolje beregnet på konsum, kan en driftsansvarlig for et næringsmiddelforetak produsere og lagre både fiskeolje til konsum og fiskeolje og fiskemel som ikke er beregnet på konsum i den samme virksomheten.
- I påvente av fastsettelse av særskilt fellesskapsregelverk skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at fiskeolje som bringes i omsetning til sluttforbrukeren er i samsvar med nasjonale regler.
* EUT L 338 av 22.12.2005, s. 27