Dyrene må oppfylle krav til dyrehelse

Virksomheten dyret kommer fra, for eksempel en kennel eller oppdretter, må oppfylle visse krav. Det finnes også krav som gjelder selve dyret.

Publisert

Disse kravene gjelder for helsen til hunder, katter og ildere som du skal importere.

Gatehunder kan ikke importeres kommersielt, fordi de ikke kan klassifiseres som handelsdyr med kjent bakgrunn og opprinnelse. Du kan lese mer om import av gatehunder.

Krav til virksomheten som dyret kommer fra

Dyret skal komme fra en driftsenhet eller virksomhet som er godkjent av myndighetene i avsenderlandet. Driftsenheten eller virksomheten skal ikke være omfattet av forbud på grunn av dyrehelsemessige forhold, og den skal overholde kravene som sikrer dyrevelferden. Der skal dyrene undersøkes regelmessig. Du bør kunne dokumentere at driftsenheten eller virksomheten er godkjent, og godkjenningen må være mulig å kontrollere når du tar med dyret inn i Norge.

Dyret må komme fra en virksomhet og et område som ikke er underlagt dyrehelserestriksjoner.

Krav til selve dyret

Identitetsmerking

Dyret skal være merket med tatovering eller mikrochip. Hvis dyret er merket etter 3. juli 2011, er mikrochip eneste tillatte merkemetode.

Dyret må ID-merkes før det vaksineres mot rabies og eventuelt behandles mot revens dvergbendelorm (se lenger ned).

Kjæledyrpass

Dyret skal ha med et EU-godkjent kjæledyrpass. Kjæledyrpasset skal dokumentere at en autorisert veterinær har undersøkt dyret klinisk i løpet av de siste 48 timene før avreise fra avsenderlandet. Undersøkelsen skal bekrefte at dyret ikke viste tegn på sykdom, og at det kan transporteres som planlagt.

Rabiesvaksine

Dyret skal være vaksinert mot rabies med en godkjent vaksine etter vaksineprodusentens anbefaling, tidligst når det er 12 uker gammelt.

Ved revaksinering regnes vaksinasjonen som gyldig fra vaksinasjonsdatoen, forutsatt at gyldigheten av forrige vaksinasjon ikke har utløpt. Vaksinasjonene skal dokumenteres i passet. Når du importerer dyr kommersielt, gjelder kravet om gyldig rabiesvaksinasjon også for dyr som kun har oppholdt seg i Sverige og Norge.

Dyr som kommer fra visse tredjeland, må ha tatt en blodprøve som viser at rabiesvaksinen virker som den skal, og at dyret har tilstrekkelig beskyttelse mot rabies (titertest). Du finner disse landene ved å se etter "Rabiesantistoftitreringstest" i kolonne 5 i tabellen i vedlegg VIII, "Hunde, katte og fritter": Konsolidert forordning (EU) 2021/404 om lister over tredjestater godkjent for import (dansk)

Hunder skal behandles mot revens dvergbendelorm

Alle hunder skal behandles mot revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) 24–120 timer før ankomst til Norge. De samme reglene gjelder som for å ta med kjæledyr fra EU/EØS til Norge. Se reglene om reise med kjæledyr.

Kravet om ormekur gjelder ikke for hunder som kommer direkte fra Finland, Malta, Irland eller Nord-Irland. Veterinæren som har gitt behandlingen, skal dokumentere dette i hundens pass.

Alle dyr skal undersøkes av veterinær og ha helsesertifikat

En autorisert veterinær skal undersøke dyret klinisk i løpet av de siste 48 timene før avsendelse. Undersøkelsen skal bekrefte at dyret ikke viser tegn på sykdom, og at det kan transporteres som planlagt.

Dyret skal følges av et EU-godkjent helsesertifikat der en offentlig veterinær i avsenderlandet bekrefter at dyret oppfyller dyrehelsekravene.

Siden er en del av denne veiledningen: