Kjemiske farer ved import av kaffe
Kjente farer | Informasjon om faren | Regelverk |
---|---|---|
Plantevernmiddelrester (kjemisk fare) | Bruk av plantevernmidler eller miljøforurensninger fra tidligere bruk kan føre til rester av plantevernmidler i vegetabilske råvarer. Restnivåene skal ikke overskride grenseverdier fastsatt i regelverket. Les mer i punktet «om plantevernmiddelrester» | Grenseverdier i forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer (lovdata.no) § 1, forordning (EF) 396/2005. |
Akrylamid (prosessfremkalt – uønsket stoff) | Akrylamid er et kjemisk stoff som dannes naturlig under prosessering av karbohydratholdige matvarer, spesielt der det også er høyt innhold av asparagin, når vi baker, friterer, steker eller griller ved høy temperatur (over 120°C). Akrylamid er nevrotoksisk, kreftframkallende og gentoksisk. Akrylamid dannes under røsting av kaffe. Sorten Robusta gir høyere verdier av akrylamid enn sorten Arabica. Les mer: Akrylamid | Forskrift om tiltak mot akrylamid i næringsmidler (lovdata.no) gjelder. Det er ikke fastsatt grenseverdier, men referansenivåer, og det skal tas hensyn til begrensende tiltak. Still krav til leverandører om, at referansenivåene er overholdt, hvis du kjøper ristet kaffe eller instant kaffe. |
Okratoksin A (kjemisk fare, mykotoksin) | Okratoksin A er et mykotoksin som dannes av muggsoppen Penicillium verrucosum og Aspergillus-arter ved relativt lav temperatur og høy fuktighet. Høyt inntak over tid kan virke nedsettende på immunforsvaret, være skadelig for nyrene og virke kreftfremkallende. Okratoksin A kan oppstå i kaffebønner som ikke er tørket tilstrekkelig. Les mer: Muggsoppgifter | Grenseverdier i vedlegget til forordning (EU) 2022/1370 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler § 3. Undersøk om din leverandør overholder disse.
|
Regelverk
Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler
Kilde: Lovdata.no
Plantevernmiddelrestforskriften
Kilde: Lovdata.no