Kjemiske farer ved import av kjernefrukt
Kjente farer | Informasjon om faren | Regelverk |
---|---|---|
Plantevernmiddelrester (kjemisk fare) | Bruk av plantevernmidler eller miljøforurensninger fra tidligere bruk kan føre til rester av plantevernmidler i vegetabilske råvarer. Restnivåene skal ikke overskride grenseverdier fastsatt i regelverket. Les mer i punktet «om plantevernmiddelrester» | Grenseverdier i forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer (lovdata.no) § 1, forordning (EF) 396/2005. |
Aflatoksiner (kjemisk fare, mykotoksin) | Aflatoksiner dannes av muggsopp (primært Aspergillus flavus), under tropiske og subtropiske forhold, for eksempel ved for dårlig tørking eller ved insektangrep. Soppen danner sporer, som kan spres med vind eller insekter. Aflatoksiner er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA). De er helseskadelige uansett mengde. Det kan forekomme høye verdier i tørket fiken. Kan og finnes i annen tørket frukt. Les mer: Muggsoppgifter | Grenseverdier i kapittel 2.1 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Undersøk om din leverandør overholder disse. |
Bly (kjemisk fare, metaller) | Bly stammer primært fra luftforurensning som spres i miljøet med støv, jord og vann. Bly er et giftig tungmetall. For mye bly kan blant annet skade de røde blodlegemene og nervesystemet. Fostre og barn er mest sårbare. Varer med stor overflate i forhold til volum kan ha et høyt innhold av bly. Det betyr at jo mindre frukt, jo større er risikoen for bly. | Grenseverdier i kapittel 3.1 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Undersøk om din leverandør overholder disse. |
Kadmium (kjemisk fare, metaller) | Kadmium er et grunnstoff som finnes overalt i naturen. Det kan også tilføres jorda via fosfatholdig kunstgjødsel. Vekstene tar opp kadmium fra jorda. For mye kadmium kan gi nyreskader, benskjørhet og økt risiko for å få kreft. | Grenseverdier i kapittel 3.2 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Undersøk om din leverandør overholder disse. |
Okratoksin A (kjemisk fare, mykotoksin) | Okratoksin A er et mykotoksin som dannes av muggsoppen Penicillium verrucosum og Aspergillus-arter ved relativt lav temperatur og høy fuktighet. Høyt inntak over tid kan virke nedsettende på immunforsvaret, være skadelig for nyrene og virke kreftfremkallende. Tørket frukt kan inneholde okratoksin A. Les mer: Muggsoppgifter | Grenseverdier i vedlegget til forordning (EU) 2022/1370 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler § 3. Undersøk om din leverandør overholder disse.
|
Patulin (kjemisk fare, mykotoksin) | Patulin er et mykotoksin som dannes av muggsoppene Penicillium, Aspergillus og Byssoclamys-arter. Det er spesielt aktuelt for epler og pærer. Forekommer i soppbefengte epler i og omkring områder med råttent vev. Muggen frukt bør kasseres. Patulin kan medføre irritasjon, blødninger og sår i mage/tarmkanaler. | Grenseverdier for bearbeidet frukt i kapittel 2.3 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler. |
Sulfitter (kjemisk fare) | Sulfitter kan forekomme naturlig, eller være brukt som tilsetningsstoff. Sulfitter kan forårsake allergiske reaksjoner eller intoleranse. Et høyt inntak kan også påvirke sentralnervesystemet. | Tilsetningsstoffer er regulert i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler (lovdata.no) |
Regelverk
Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler
Plantevernmiddelrestforskriften
Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler
Kilde: Lovdata.no