Mikrobiologiske farer ved import av belgfrukter

Alle sykdomsfremkallende mikroorganismer kan finnes i rå vegetabiler.

Publisert

Du finner en oversikt over mikrobiologiske farer i Generelt om mikrobiologiske farer ved import av vegetabiler .

De mest aktuelle farene for denne kategorien er satt opp under. Dette er ikke uttømmende.

Kjente farerInformasjon om faren

E. coli patogene

(mikrobiologisk fare, bakterie)

E. coli er tarmbakterier som finnes naturlig i tarmen hos dyr og mennesker. De fleste bakteriene er ufarlige, men noen kan gi alvorlig sykdom (patogene E. coli).

Ved prøvetaking av matvarer blir E. coli brukt som en indikator på forurensing med tarmbakterier og mulig tilstedeværelse av sykdomsfremkallende bakterier.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av patogene E. coli i sukkererter.

Les mer: Fakta om E. coli

Shigella

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Shigella finnes kun i tarmen hos mennesker. Bakteriene gir mage- og tarminfeksjon (bakteriell dysenteri).

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Shigella i sukkererter.

Les mer: Shigella (vetinst.no)

Siden er en del av denne veiledningen: