Mikrobiologiske farer ved import av krydder
Alle sykdomsfremkallende mikroorganismer kan finnes i rå vegetabiler. Les avsnittet «generelt om farer» der du finner oversikt over mikrobiologiske farer.
De mest aktuelle farene for denne kategorien er satt opp under. Dette er ikke uttømmende.
Kjente farer | Informasjon om faren |
---|---|
Bacillus cereus (mikrobiologisk fare, bakterie) | Bacillus cereus er en sporedannende bakterie som finnes naturlig i jordsmonnet. Sporene kan overleve i tørkede vegetabiler. Under gunstige betingelser kan sporer av Bacillus cereus omdannes til levende bakterier, og danne toksiner under vekst i ferdige matretter. Bakterien gir mage- og tarminfeksjon. Bacillus cereus kan følge med ved høsting av vegetabiler. Det har vært matbårne utbrudd som følge av Bacillus cereus i krydder. Les mer: Bacillus cereus-infeksjoner (fhi.no) |
Salmonella (mikrobiologisk fare, bakterie) | Salmonella er en tarmbakterie som kan være i avføringen hos mennesker og dyr. Bakterien gir mage- og tarminfeksjon. Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering. Det har vært matbårne utbrudd som følge av Salmonella i pepper. Les mer: Salmonella |