Salmonella
Salmonella er en bakterie som er vanlig hos fjørfe og gris, og som kan gi sykdom hos mennesker.
De vanligste symptomene på sykdommen er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber. Bakterien smitter stort sett gjennom mat og vann, men kan også smitte fra person til person, og mellom dyr.
Det er lite Salmonella i norsk mat og blant norske husdyr. Det samme gjelder for Sverige, Finland og Island.
De fleste nordmenn som blir syke av Salmonella, blir smittet på reise i utlandet. Antallet sykdomstilfeller har gradvis gått nedover de tre siste årene, noe som kan skyldes at det nå er mindre Salmonella i fjørfebesetninger og egg i mange europeiske land.
For næringen
Håndtering Salmonella i kjøtt fra EU/EØS
Trygge frukt og grønnsaker er virksomhetens ansvar
Rapporter
Smittestoffer i sukkererter og vasket salat 2021
Kontroll av salmonella i tørkede produkter 2020
Kontroll av Salmonella i tørket frukt, tørkede bær og nøtteblandinger 2019
Overvåkning og kontroll med Salmonella i levende dyr, ferskt kjøtt og egg
Lenker til andre