Mikrobiologiske farer ved import av steinfrukt

Alle sykdomsfremkallende mikroorganismer kan finnes i rå vegetabiler. Les avsnittet «generelt om farer» der du finner oversikt over mikrobiologiske farer. 

Publisert

De mest aktuelle farene for denne kategorien er satt opp under. Dette er ikke uttømmende.

Kjente farerInformasjon om faren

Salmonella

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Salmonella er en tarmbakterie som kan være i avføringen hos mennesker og dyr. Bakterien gir mage- og tarminfeksjon.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Salmonella i tørket frukt. 

Les mer: Salmonella

Hepatitt A virus

(mikrobiologisk fare, virus)

Hepatitt A er et virus som finnes hos mennesker. Forekomsten av Hepatitt A er spesielt høy i Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. I enkelte land i Øst- og Sør-Europa er det også et relativt høyt nivå. Viruset gir smittsom leverbetennelse.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Hepatitt A i dadler.

Les mer: Hepatitt (fhi.no)