Mikrobiologiske farer ved import av steinfrukt
Alle sykdomsfremkallende mikroorganismer kan finnes i rå vegetabiler.
Du finner en oversikt over mikrobiologiske farer i Generelt om mikrobiologiske farer ved import av vegetabiler .
De mest aktuelle farene for denne kategorien er satt opp under. Dette er ikke uttømmende.
| Kjente farer | Informasjon om faren |
|---|---|
Salmonella (mikrobiologisk fare, bakterie) | Salmonella er en tarmbakterie som kan være i avføringen hos mennesker og dyr. Bakterien gir mage- og tarminfeksjon. Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering. Det har vært matbårne utbrudd som følge av Salmonella i tørket frukt. Les mer: Salmonella |
Hepatitt A virus (mikrobiologisk fare, virus) | Hepatitt A er et virus som finnes hos mennesker. Forekomsten av Hepatitt A er spesielt høy i Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. I enkelte land i Øst- og Sør-Europa er det også et relativt høyt nivå. Viruset gir smittsom leverbetennelse. Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, og ved uhygienisk håndtering. Det har vært matbårne utbrudd som følge av Hepatitt A i dadler. Les mer: Hepatitt (fhi.no) |