Ny veileder for import av vegetabiler
Veilederen skal hjelpe deg som importør å vurdere risiko ved import av vegetabiler, som for eksempel grønnsaker, frukt, bær, korn, frø og nøtter. Dette er en matvaregruppe det er knyttet særskilte risikoer til.
I veilederen får du informasjon om kjemiske og mikrobiologiske farer for ulike råvarer og andre forhold det er viktig å ta hensyn til. Eksempel på farer er rester av plantevernmidler, ulike giftstoffer, bakterier, virus og parasitter.
Risikoen ved import av vegetabiler varierer mellom ulike varer og hvilket land varen er produsert i. Enkelte vegetabiler fra land utenfor EU/EØS er underlagt strengere krav til importkontroll.
Den nye veilederen hjelper deg å vurdere leverandører og varer før import, slik at du kan sikre at maten du selger videre er trygg. Du finner veilederen her:
Import av friske, frosne og tørkede vegetabiler – veileder om farer
Importøren er ansvarlig for trygge varer
Som importør er du ansvarlig for at maten du importerer er trygg og at regelverket følges. Det har betydning for folkehelsen, dyrehelsen og miljøet. Det finnes ulike regler avhengig av hvilke matvarer du vil importere og hvilke land/områder matvarene kommer fra.
Derfor må du ha oversikt over reglene som gjelder for matimportører, og for varene du fører inn i Norge. Les mer om generelle regler for import: