Tilsynskampanje 2025/2026: Import av vegetabiler
Mattilsynet skal gjennomføre 100 forhåndsmeldte inspeksjoner over hele landet, hos importører av vegetabilske varer. Inspeksjonene vil gjennomføres fysisk eller digitalt, og tilsynsperioden vil vare fra juni 2025 til og med mars 2026.
Bakgrunn
Bakgrunnen for tilsynskampanjen er at det hvert år tilbaketrekkes varer fra markedet grunnet funn av sykdomsfremkallende bakterier, rester av plantevernmidler og mykotoksiner. Vegetabiler har vært bekreftet smittekilde ved flere store matbårne utbrudd.
Importører må kjenne regelverket for import av mat, og vite hvilke farer og utfordringer som kan følge med ulike produkter. Dette gjelder vegetabiler som innføres til Norge både via samhandel fra EU/EØS og via import fra tredjeland.
Vegetabiler er matvarer fra planteriket. Eksempelvis friske og frosne bær, frukt og grønnsaker, korn, ris, mel, belgfrukter, frø og kjerner, nøtter, tørket frukt/bær, syltetøy, krydder, frokostblanding, sesamprodukter (halva/tahini), halvstekte bakevarer, kaffe og te.
Mattilsynet har nylig publisert to veiledere som omfatter import. Veilederne gir oversikt over relevant regelverk.
- Import av friske, frosne og tørkede vegetabiler – veileder om farer. Denne veilederen hjelper deg med å vurdere aktuelle farer før du bestiller vegetabiler fra utlandet. Den gir informasjon om kjemiske og mikrobiologiske farer knyttet til ulike vegetabilske råvarer, og omtaler også andre forhold det er viktig å ta hensyn til.
- Kommersiell import av mat og drikke – en innføring. Denne veilederen gir en innføring i kommersiell import.
Mål med kampanjen
Overordnet mål med tilsynskampanjen er å jobbe for tryggere importerte vegetabiler. Mattilsynet ønsker å kartlegge i hvilken grad importører har kunnskap om de mikrobiologiske og kjemiske farene ved import av vegetabiler og hvordan de sikrer at de har kontroll med disse. Vi vil bruke virkemidler og veilede importørene for å oppnå at regelverket følges.
I etterkant av tilsynskampanjen vil Mattilsynet utarbeide en sluttrapport som vil publiseres på nettsidene.
Hvordan forbereder du deg?
Mattilsynet bruker en fast sjekkliste (tilsynsmal) under inspeksjonene. Vi oppfordrer importører av vegetabiler til å gå gjennom sjekklisten og egne rutiner for å sikre at dere følger regelverket og er forberedt på inspeksjon.