Krav til produsent – eksport av andre matvarer enn sjømat til Kina

Både norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller krav til produsentene.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Regelverk for eksport av mat til Kina
  2. Risikomatvarer godkjent for eksport fra Norge til Kina
  3. Risikomatvarer som ikke er godkjent for eksport fra Norge til Kina
  4. Registrering for å bli listeført hos kinesiske myndigheter
  5. Registrering i CIFER

Regelverk for eksport av mat til Kina

Kinesiske myndigheter innførte nytt regelverk for eksport av alle typer matvarer til Kina i 2022.

Alle virksomheter som er involvert i produksjon, prosessering og lagring av mat og drikke som eksporteres til Kina er omfattet av regelverket. For sjømat vil det si de fleste ledd i produksjonskjeden; reefer vessles, fryse- og fabrikkfartøy, produsenter (inkludert slakte- og bløggebåter), frittstående kjøle- og fryselager, og eksportører.

Det fremkommer ikke i regelverket om det omfatter levende sjømat.

Regelverket omfatter ikke

  • tilsetningsstoffer
  • fiskemel og fiskeolje til ikke-humant konsum
  • matrelaterte produkter (emballasje, beholdere, vaskemidler, desinfeksjonsmidler til mat og utstyr brukt i matproduksjon)
  • netthandel

Dekret 248 om listeføring av virksomheter før eksport:

Dekret 249 om mattrygghet for importert og eksportert mat:


Risikomatvarer godkjent for eksport fra Norge til Kina

Kina har gjennomført en risikovurdering av ulike matvarekategorier og definert hva de anser som risikomatvarer.

Kina har godkjent følgende risikomatvarer fra Norge:

  • Aquatic products (fisk og sjømat)
  • Foods for special dietary purposes (mat for spesielle ernæringsbehov)
  • Health foods (helsekost)
  • Stuffed wheaten products (fylte bakverk)

Risikomatvarer som ikke er godkjent for eksport fra Norge til Kina

Kinesiske myndigheter har gjennomført en risikovurdering av ulike matvarer og definert hva de anser som risikomatvarer.

Norge er ikke godkjent for eksport av risikomatvarer som kjøtt-, egg- eller meieriprodukter til Kina. Nærmere bestemt gjelder dette følgende matvarer:

  • Bee products (bieprodukter)
  • Bird´s nest and bird´s nest products (fuglerede og fugleredeprodukter)
  • Condiments (smakstilbehør og krydder)
  • Dairy products (melk og meieriprodukter)
  • Dried beans (tørkede bønner)
  • Dried fruits (tørket frukt)
  • Edible grains (spiselige korn)
  • Edible oils and fats (spiselige oljer og fett)
  • Egg and eggproducts (egg og eggprodukter)
  • Fresh and dehydrated vegetables (ferske og dehydrerte grønnsaker)
  • Meat and meat products (kjøtt- og kjøttprodukter)
  • Milled grain industry products and malt (kornprodukter og malt)
  • Nuts and seeds (nøtter og frø)
  • Oilseeds (oljefrø)
  • Sausage casings (pølsetarmer)
  • Unroasted coffee and cocoa beans (kaffe som ikke er brent og kakaobønner)

Det er mange som ønsker at Mattilsynet skal legge til rette for markedsadgang av spesifikke produkter og markeder. Vi har dessverre ikke mulighet til å oppfylle alle ønskene, og må prioritere enkelte produkter. Vi har startet med forhandlinger om eksport av meieriprodukter og svinekjøtt til Kina. Forhandlingene har pågått i flere år, og pågår fortsatt. Det er en lang og krevende prosess å få godkjenning for eksport av nye produkter til Kina, derfor har vi begrensede mulighet til å starte med flere forhandlinger samtidig.

Hvis en virksomhet ønsker at et nytt produkt skal godkjennes for eksport fra Norge til Kina, må de ta kontakt med seksjon internasjonalt samarbeid via følgende mailadresse:

postmottak@mattilsynet.no


Registrering for å bli listeført hos kinesiske myndigheter

Kinesiske myndigheter stiller krav til at virksomheter som jobber med produksjon, prosessering og lagring av mat for eksport til Kina er registrert i landet før eksport.

Kinesiske myndigheter stiller krav til at virksomheter som jobber med produksjon, prosessering og lagring av mat for eksport til Kina er registrert i landet før eksport.

Registreringen foregår i det digitale registreringssystemet China Import Food Enterprises Registration (CIFER), tidligere kalt Single Window.

Sjømatrådet hjelper Mattilsynet med registrering av sjømatvirksomheter i CIFER på følgende nettside:

Registrering av virksomheter for eksport av sjømat til Kina (seafood.no)

Produsenter av matvarer som ikke står på listen over risikomatvarer har mulighet til å registrere seg selv i CIFER. Artikkel 9 i dekret 248 beskriver hvilke dokumenter som må legges ved en slik registrering.

Produsenter av risikomatvarer som ikke er godkjent i Kina kan ikke registrere seg i CIFER. Hver enkelt matvare må godkjennes av Kina først.

Produsenter av andre risikomatvarer som er godkjent i Kina, som mat for spesielle ernæringsbehov, helsekost og fylte bakverk, får bistand fra Mattilsynet ved registrering i CIFER.


Registrering i CIFER

Slik registerer du deg i CIFER

Tilgang til CIFER

  1. Virksomheten må være registrert hos eller godkjent av Mattilsynet. Les om dette på våre nettsider om Registrering og godkjenning av næringsmiddelvirksomheter.
  2. Virksomheten trenger en bruker i CIFER. Kontakt Mattilsynet på denne epostadressen: internpost.internasjonalt.samarbeid@mattilsynet.no. Merk e-post med "Kina – ny registrering."

Registrering i CIFER

Når dere er logget inn på brukeren i CIFER, velger dere riktig produktkategori og sender inn «Application for registration».

Registreringssøknader er omfattende og etterspør mange detaljer og dokumentasjon. Opplysningene som fremkommer i registreringen, på helsesertifikat og på etikett må samsvare. Kinesiske myndigheter er svært nøyaktig når de går gjennom søknadene og finner en hel del feil. Det er derfor svært viktig at dere er nøyaktige når dere registrerer opplysninger om virksomheten. 

Når virksomheten har sendt inn søknaden i CIFER, skal den godkjennes av Mattilsynet. Som en del av godkjenningen må virksomheten signere på et kontrollskjema og en egenerklæring.

Kontrollskjemaet inneholder kinesiske krav til matproduksjon. Det er virksomhetens ansvar å sette seg inn i det kinesiske regelverket og å sørge for at produksjonen og produktene oppfyller kinesiske krav før virksomheten signerer på kontrollskjemaet. Vi vet at kinesiske myndigheter bruker kontrollskjemaet når de gjennomfører inspeksjoner, og da må virksomheten kunne vise at de kjenner til og oppfyller kinesiske krav.

For at Mattilsynet skal kunne signere på kontrollskjema og godkjenne virksomheten i CIFER, må virksomheten fylle ut, signere og stemple på egenerklæring “1.3.366 Egenerklæring, Kina, Single Window” som bekreftelse på at kravene fra kinesiske myndigheter er oppfylt.

Kinesiske myndigheter vurderer søknaden og om virksomheten blir registrert i Kina. De godkjenner søknaden dersom de ikke finner feil. Dersom de finner feil, blir søknaden enten sendt tilbake til virksomheten eller til Mattilsynet i CIFER for korrigering eller så blir den avvist og virksomhet må sende inn søknad helt på nytt. Mattilsynet kjenner ikke til hvor lang tid dette vil ta for hver enkelt virksomhet.

Virksomhetene må selv følge med på hvilken status søknaden deres har i CIFER og følge opp dersom søknaden blir sendt tilbake for korrigering. 

Det er først når registreringen er godkjent av kinesiske myndigheter at virksomheten anses som registrert i Kina. Når en virksomhet er registrert i Kina, får den tildelt et kinesisk registreringsnummer. En registrering er gyldig i 5 år.

Kinesiske myndigheter har opplyst om at de ønsker å gjennomføre inspeksjoner av et tilfeldig utvalg av virksomhetene som er registrert.