Før du søker om helsesertifikat
Her finner du informasjon om eksport som er viktig å vite før du søker om helsesertifikat.
Du må være registrert
Eksportør må være et norskregistrert firma.
Søknadene sendes i hovedsak inn elektronisk via Mattilsynets skjematjeneste eller Mattilsynets eksportløsning. For å få tilgang til å søke om helsesertifikater på vegne av din bedrift, må du være registrert i Altinn, og ha rollen "Primærnæring og næringsmidler" i Altinn i god tid før det skal søkes.
Mattilsynets eksportløsning
Mattilsynets skjematjeneste
Hvordan gi en enkelttjeneste og rolle til andre (altinn.no)
Eksportører av sjømat fra Norge må i tillegg være registrert hos Norges sjømatråd:
Registrering av ny eksportør (seafood.no)
Ditt ansvar som eksportør
- Du er juridisk ansvarlig for eksportpartiet.
- Partiet skal være i Norge helt frem til sertifikatet er utstedt.
- Det skal kun være ett originalt sertifikat på ett og samme parti.
- Dersom du blir oppmerksom på at partiet ikke samsvarer med opplysningene i et utstedt helsesertifikat, skal du straks informere Mattilsynet om avviket. Mattilsynet vurderer hvilke konsekvenser dette vil medføre for partiet og sertifikatet.
- Hvis du må søke om endring av sertifikatet, må du dokumentere at alle krav i erstatningssertifikatet var oppfylt, og at opplysningene som skal endres eller påføres, var kjent da partiet fortsatt var tilgjengelig for kontroll i Norge.
Mattilsynets ansvar som matmyndighet
- Vi fører tilsyn med at maten som eksporteres er trygg og produsert i trygge omgivelser etter vårt regelverk og eventuelle særkrav.
- Vi fører tilsyn med at maten som eksporteres er i samsvar med informasjonen som står på sertifikatene: både den informasjonen som sendes inn av eksportøren og den som står i attestasjonsfeltet.
- Vi skal være forutsigbare når vi behandler forhåndsmeldinger og sertifikater. Vi skal unngå unødvendige forsinkelser for eksporten. Eventuelle forsinkelser i behandlingen skal varsles til eksportøren.
Regelverk
Mateksportforskriften
§ 6. Krav til eksportøren
§ 7. Søknad om helsesertifikat
§ 8. Mattilsynets behandling av søknaden om helsesertifikat
§ 9. Mattilsynets oppdatering av importlandets liste
-
a. betingelsene for eksport til landet ikke lenger overholdes, eller -
b. virksomheten selv ikke lenger ønsker å være listeført for eksport til landet.
§ 10. Varslingsplikt og erstatningssertifikat
§ 17. Tilsyn og vedtak
Kilde: Lovdata.no
Siden er en del av disse veiledningene:
-
Krav til eksportører av fisk og sjømat til Storbritannia
-
Krav til eksportører av mat og drikke
Norsk regelverk stiller krav til deg som eksporterer mat og drikke, enten du produserer selv eller eksporterer andres varer. Les mer om hva som gjelder for deg.
-
Veiledning om helsesertifikat for sjømat
Her finner du informasjon som er viktig å vite før du søker, når du søker og etter at du har søkt om helsesertifikat for sjømat.