Fartøy som skal godkjennes 

Fartøy som har produksjon utover fiske og fangst, skal godkjennes og oppfylle tilsvarende krav som fiskevirksomheter på land. Dette gjelder fabrikkskip, fartøy som koker krepsdyr og bløtdyr om bord og frysefartøy. 

Publisert

Hygieneregelverket likestiller de aktivitetene som skjer om bord på fartøy som koker krepsdyr og bløtdyr med aktiviteter på fabrikkskip. Fartøy som koker krepsdyr og bløtdyr, skal derfor godkjennes på samme måte som fabrikkskip. Dersom fartøyene kun koker og kjøler reker om bord, er de imidlertid unntatt fra de særskilte kravene som gjelder for fabrikkskip. 

Fabrikk- og frysefartøy skal etablere et styringssystem for mattrygghet og bruke HACCP som verktøy for å vurdere farer. Dette er spesielt viktig for de fartøyene som produserer spiseferdige produkter som kokte reker. De skal i tillegg følge de relevante kravene i næringsmiddelhygieneforordningen og relevante krav i animaliehygieneforordningen. 

Innføring i HACCP

Fabrikkskip og frysefartøy skal være godkjent av Mattilsynet før de starter sin aktivitet.  

Unntak fra godkjenningskravet ved kaisalg 

Fartøy som f.eks. koker reker og selger kun til forbruker ved kai, er å regne som detaljister og skal derfor ikke godkjennes, men registreres som øvrige detaljister. 

De kan også levere en begrenset mengde til andre virksomheter uten å måtte godkjennes dersom de oppfyller de utfyllende nasjonale kravene til nasjonal, marginal og begrenset detaljistaktivitet i animaliehygieneforskriften. 

Alle detaljister har likevel krav om styringssystem for mattrygghet (inkludert HACCP) og må oppfylle generelle hygienekrav. 

Slik gjør du

Søknad om godkjenning skjer via Mattilsynets skjematjenester. Fartøyene tildeles ulike produksjonsformer alt etter hvilke aktiviteter de driver med. Søknad til Mattilsynet om godkjenning er gebyrpliktig.

Registrering av næringsmiddelvirksomhet

Du skal være registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du produserer, importerer, håndterer, lagrer eller omsetter næringsmidler.

Du registrerer deg ved å bruke skjemaet "Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer" i Mattilsynets skjematjeneste.

Skjemaet skal også brukes dersom du vil utvide aktiviteten i en allerede eksisterende virksomhet og starte med en ny aktivitet som ikke er registrert.

Mattilsynets skjematjeneste