Obligatoriske merkekrav

Matinformasjonsforskriften stiller krav til hvilken informasjon matvarer skal være merket med. Formålet med reglene er å sikre at forbrukerne får tilstrekkelig informasjon til å ta et informert valg om de næringsmidler de skal kjøpe.

Publisert

Driftsansvarlige skal sikre og kontrollere at matvarene som dere produserer eller håndterer, avhengig av hvor de er i handelskjeden, er i samsvar med alle relevante krav i matinformasjonsforskriften og annen relevant lovgiving. For eksempel at alle obligatoriske opplysninger er gitt på emballasjen. 

Det å sikre, innebærer at du skal ha rutiner for håndtering av opplysninger om matvarer i internkontrollsystemet slik at avvik ikke oppstår. Opplysningene om matvaren må være i henhold til regelverket og i overensstemmelse med de råvarer/ingredienser som benyttes i produktene.

Alle ferdigpakkede matvarer skal være merket med visse obligatoriske opplysninger.

Kravene gjelder salgsenhet til forbruker. I merkingen skal du blant annet informere om hva matvaren inneholder og næringsinnholdet. Det gjør det lettere for forbrukerne å sammenligne matvarer og ta velbegrunnede valg.

Merkingen skal være korrekt, gi tilstrekkelig informasjon og ikke villede forbrukerne. Emballasjen og det som står på den, må sees på som en helhet, særlig ved vurdering av villedning. Selve emballasjen, teksten og bilder eller symboler som er brukt, medvirker til at forbrukerne danner seg et inntrykk av matvaren. Også opplysninger på nettsider, i annonser og reklame, skal være i tråd med regelverket.

Ferdigpakkede matvarer skal være merket med visse obligatoriske opplysning, for eksempel: 

  • Betegnelse på matvare
  • Ingrediensliste
  • Tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer
  • Allergener
  • Mengdeangivelse av ingredienser
  • Nettoinnhold
  • Holdbarhet
  • Vilkår for oppbevaring og bruk
  • Navn eller forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvarer i sitt navn eller firmanavn
  • Bruksanvisning for matvaren (dersom det er nødvendig for at matvaren kan brukes på riktig måte)
  • Alkoholinnhold (angis når innholdet av alkohol overstiger 1,2 volumprosent - % vol)
  • Næringsdeklarasjon

De obligatoriske opplysningene på emballasjen skal være på norsk. Du kan også gi opplysningene på et språk som i stavemåten ligner norsk. Matvaren kan merkes på flere språk, så lenge informasjonen som gis er den samme. Du kan lese mer om obligatoriske opplysninger i vår veileder Krav til merking av ferdigpakket mat.

Forbrukerne skal få de obligatoriske opplysningene også ved kjøp på internett, postordre o.l. Eksempel på fjernsalg er markedsføring av matvarer på nett via REKO-ringer. Matinformasjon om ferdigpakkede produkter med unntak av holdbarhetsdato, må gis før salget avsluttes.