2.1 2.1 Registrering hos Mattilsynet
Når du dyrker, høster og produserer mat av tang og tare for omsetning, skal du være registrert hos Mattilsynet.
Regelverket stiller krav til at du holder oss oppdatert om virksomheten din. Hvis du har fått sertifisering av Debio som økologisk produsent, må du likevel registrere deg hos Mattilsynet.
Du skal registrere virksomheten på Mattilsynets skjematjenester. På våre nettsider under “Skjema” finner du lenke til Altinn og veiledning om innlogging.
Aktuelle registreringer for primærprodusenter
Dersom du driver med primærproduksjon, velger du skjema
«Ny primærproduksjon og transport av fiskerivarer og muslinger mm».
I skjemaet velger du aktiviteten «Primærproduksjon tang, tare og andre alger». Deretter velger du blant følgende produksjonsformer:
- «Akvakultur tang, tare og andre alger»
- «Høsting av vill tang, tare og andre alger»
- «Transport av tang, tare og andre alger til første mottaker»
Aktuelle registreringer for produsenter etter primærproduksjon
Dersom du driver med videre produksjon og pakking av innhøstet tang og tare, velger du skjema
«Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer».
I skjemaet velger du aktiviteten «Produksjon tang, tare og andre algeprodukter», og deretter produksjonsformen:
- «Produksjon tang, tare og andre algeprodukter»
Det kan være aktuelt med tilleggsregistreringer. Dersom produktene du omsetter kan spises uten videre varmebehandling, skal du legge til produksjonsformen «Produksjon av spiseferdige næringsmidler”. Dette gjøres i samme skjema som ved registrering for “produksjon av tang, tare og andre algeprodukter».
Andre aktuelle registreringer
Dersom du kal importere ingredienser eller ferdigpakkede matvarer, fyller du ut skjema “Ny importør av næringsmidler”. Husk at som importør av næringsmidler skal du også oppfylle krav i importregelverket. Mer informasjon om dette finner du på våre nettsider.
Kontakt oss gjerne om du har spørsmål rundt dette, eller se egen veiledning i startpakken på våre nettsider.
Dersom du skal importere matkontaktmaterialer (f.eks. produksjonsutstyr og emballasje) som skal brukes i produksjonen, skal du også registrere denne aktiviteten i Mattilsynets skjematjenester. Velg «Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer», så aktivitet «Matkontaktmaterialer». Husk at som importør av matkontaktmaterialer til Norge har du ansvaret for at de er trygge i bruk. Les mer om matkontaktmaterialer.
2.2 2.2 Registreringer og tillatelser som ikke styres av Mattilsynet
Tildelingen av tillatelser til dyrking av tang og tare i akvakulturanlegg i sjø og på land, styres ikke av Mattilsynet.
Ta kontakt med fylkeskommunen i aktuelt fylke for spørsmål om slike tillatelser ved dyrking av tang og tare. Se informasjon hos Fiskeridirektoratet (fiskeridir.no).
Høsting av tang og tare
Tillatelse for høsting av tang og tare styres av Fiskeridirektoratet (fiskeridir.no).
2.3 2.3 Dyrking
Når du dyrker og høster tang og tare, skal du gjøre det på en måte som sikrer helsemessig trygge produkter.
Regelverket stiller en rekke generelle krav til hygiene og rutiner for primærproduksjon av næringsmidler.
Dersom du dyrker i landanlegg, må du blant annet sikre at vannet er rent og egnet, at næringssalter som blir tilsatt er trygge, og at håndtering og prosessen er i henhold til krav til matproduksjon.
Det er ikke utarbeidet regelverk for tilførsel av næringssalter til tang og tare slik det er for planter. Når du skal vurdere tilsetning av næringssalter, må du derfor selv vurdere hvilke salter og hvilke mengder salter som er trygge å bruke.
2.4 2.4 Høsting
Tang og tare må bli høstet i områder med rent vann.
Unngå for eksempel nærhet til kloakkutslipp, havner, elver, avrenning fra landbruk, tettbebygde områder (hus/hytter, industri) og forurensede fjorder.
Dersom du bruker integrerte systemer i sjø (polykultursystem) må du gjøre en tilpasset vurdering av farer som er gjeldende på grunn av de andre artene som blir kultivert. Det kan for eksempel være medisinbruk, stoffer i fôr og utskilte avfallsstoffer.
Hygiene
Du skal sikre at du ikke forurenser algene under høsting og frakt. Her er det også viktig med gode rutiner for renhold av båt, utstyr og arbeidstøy slik at de ikke blir en kilde til forurensning.