Regler for gjennomføring av kontroll av parasitter i fisk
Du som produserer fiskerivarer, må undersøke varen visuelt for å påvise og fjerne synlige parasitter før den omsettes.
Med synlig parasitt menes en parasitt eller en gruppe parasitter som har en størrelse, farge eller tekstur som gjør det mulig å skjelne den klart fra fiskevev. Du må synligjøre gjennom i styringssystemet ditt hvordan du gjennomfører den visuelle undersøkelsen.
En såkalt ikke-destruktiv undersøkelse skal gjøres på et representativt antall prøver. I praksis vil det si en visuell undersøkelse uten å ødelegge produktet, med eller uten optiske forstørrelsesmidler, og under gode lysforhold for det blotte (eller menneskelige) øye, eventuelt ved bruk av lysbord.
Antallet prøver og hvor ofte undersøkelsen skal gjøres, bestemmes ut fra fiskeart, geografisk opprinnelse og anvendelse. Når fisken blir sløyd, skal du sjekke fiskens bukhule, og lever og rogn som skal spises. Hvordan denne undersøkelsen gjøres, avhenger av sløyemetoden:
- Manuell sløying: Personen som sløyer fisken, sjekker den fortløpende mens fisken sløyes og vaskes.
- Mekanisk sløying: En stikkprøvekontroll gjøres på minst ti fisk per parti.
Siden parasitter hovedsakelig befinner seg i tarmsystemet, kan du fjerne de fleste av dem ved å følge gode rutiner for sløying og rengjøring.
Når det gjelder fiskefileter eller -skiver, skal du sjekke dem både under renskjæring og etter filetering eller oppskjæring. Hvis det ikke er mulig å sjekke hver filet individuelt, må det lages en prøvetakingsplan som du kan vise til. Hvis det er nødvendig å gjennomlyse filetene, skal dette også være med i planen.
For fiskearter som f.eks. pelagiske arter som ikke sløyes, omfatter den visuelle undersøkelsen fiskens overflate, for eksempel hud, øyne, munn og gjeller.