Veileder for god hygienisk praksis ved primærproduksjon av frukt, bær og grønnsaker
EU-kommisjonen publiserte i 2017 et veiledningsdokument for god hygienisk praksis ved primærproduksjon av vegetabilsk mat.
Dokumentet har som mål å gi primærprodusenter veiledning, slik at hygienebestemmelsene for primærproduksjon oppfylles på en god måte.
Veilederen har hovedsakelig fokus på hygiene knyttet til mikrobiologiske farer og gir anbefalinger om god hygienisk praksis knyttet til
- miljø
- bruk av ulike typer gjødsel
- vannings- og vaskevann
- høsting
- pakking
- transport
Den inneholder også sjekklister som kan benyttes av både primærprodusenter og offentlige myndigheter.
Veilederen er laget i samarbeid med en rekke EU-land som har ulike forutsetninger når deg gjelder miljøforhold og tilgang på rent vanningsvann. Regelverket gir mulighet til forskjellige løsninger for å produsere et trygt produkt.