Kjøling av frukt og grønnsaker

Lett bedervelige frukt og grønnsaker som er oppdelt, skal oppbevares ved 4 °C eller lavere, så lenge ikke annet er angitt fra produsent eller i nasjonale retningslinjer.

Publisert

Dette gjelder også for frukt (som melon) som er delt i to eller fire.

Forutsatt at det ikke fører til helserisiko, er det imidlertid tillatt å oppbevare lett bedervelige næringsmidler ved en annen temperatur i korte tidsrom. Dette gjelder når det av praktiske grunner er nødvendig ved foredling, transport, lagring, utstilling og servering av næringsmidlene. 

En praktisering av dette unntaket forutsetter at virksomheten gjennom HACCP-baserte framgangsmåter kan vise til rutiner som ivaretar mattryggheten.

Regelverk

Næringsmiddelhygieneforskriften

§ 12. Særskilte bestemmelser om lett bedervelige næringsmidler

Med lett bedervelige næringsmidler forstås næringsmidler som på grunn av mikrobiologisk eller enzymatisk aktivitet kan bli helseskadelige eller få vesentlig nedsatt hygienisk kvalitet allerede ved kortvarig lagring i romtemperatur.
Når det i lett bedervelige næringsmidlers merking er angitt oppbevaringstemperatur, skal denne temperaturen overholdes.
Dersom merking etter annet ledd ikke foreligger eller oppbevaringstemperatur ikke er fastsatt i nasjonale retningslinjer utarbeidet i henhold til forordning (EF) nr. 852/2004 artikkel 8, skal lett bedervelige næringsmidler oppbevares, transporteres og omsettes ved 4 °C eller lavere.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no