Publikasjoner

Publikasjoner som omhandler spirer og frø.

Faglig oppdatert

Felles retningslinje for spireproduksjon

Bransjeorganisasjonen ESSA (European Sprouted Seeds Association) har utarbeidet en retningslinje for hygienisk produksjon av spirer og frø til spiring. Dokumentet har som mål å gi veiledning slik at hygienebestemmelsene for spireproduksjon oppfylles på en god måte.

Retningslinjen tar for seg ulike aspekter rundt blant annet vannbruk, mikrobiologisk testing av frø og spirer, hygienisk produksjonsprosess og sporbarhet.

Les retningslinjen: ESSA hygiene guideline for the production of sprouts and seeds for sprouting (food.ec.europa.eu).

EFSA-rapport

EFSA (European Food Safety Authority) publiserte i 2011 en rapport om farene knyttet til STEC og andre sykdomsfremkallende bakterier i spirer. Rapporten inneholder mye nyttig informasjon om farene ved spireproduksjon.

Les rapporten: Scientific Opinion on the risk posed by Shiga toxin-producing E. coli (STEC) and other pathogenic bacteria in seeds and sprouted seeds.