Tilbaketrekking etter funn eller mistanke om Salmonella i kjøtt
En virksomhet som får mistanke om mulig helsefare i mat eller drikke, skal umiddelbart varsle Mattilsynet og trekke eller kalle varen tilbake.
Dersom et produkt som må trekkes tilbake har nådd forbruker, har dere som virksomhet plikt til å informere forbrukerne.
I tillegg vil Mattilsynet publisere en nettmelding om saken, men det fjerner ikke virksomhetens plikt til selv å publisere informasjon om sin tilbaketrekking.
Tilbaketrekking av produkt betyr at virksomheten trekker produktet tilbake fra markedet, det vil si fra grossistlager, butikker og liknende.
Tilbakekalling av produkt betyr at virksomheten ber forbrukerne kaste produktet, eller returnere det til butikken det er kjøpt.
Plikten til å trekke tilbake varer fra markedet inntrer allerede ved mistanke om utrygge produkter, og terskelen for mistanke er lav. Den omfatter ikke bare faktisk mistanke, men også situasjoner der forholdene gir grunn til mistanke. Dere må vurdere konkret i hver sak om varene er, eller kan være, utrygge og skal trekkes tilbake.
Næringsmidler skal kunne spores i alle ledd i verdikjeden. Dere plikter å gjøre disse opplysningene tilgjengelige for Mattilsynet.
Se også Veileder om sporbarhet for næringsmidler
Dersom det blir gjort funn som knyttes til næringsmidler som er en del av et parti eller forsendelse, skal hele partiet/ forsendelsen regnes som utrygg, med mindre det motsatte er godtgjort.
Selv om noen typer Salmonella, for eksempel S. Dublin, anses å kunne gi mer alvorlig sykdom, så skal funn av alle typer Salmonella håndteres likt. Det er unntak for S.enterica subsp. Diarizonae (serotype 61:k:1,5,7), fordi Vitenskapskomiteen for mat og miljø har vurdert at den ikke gir sykdom hos mennesker. (vkm.no)
Regelverk: ot.prp.nr.100 (2002-2003), s.139, merknad til § 6 i Matloven.