Reglar om prøvetaking 

I regelverket er det satt opp kombinasjonar av matvarer og kva ein skal analysera for. Du må sjekke kva krav for krava til prøvetaking for ditt produkt.

Publisert

To viktige omgrep: 

  • Kriterier for næringsmiddeltryggleik – definerer når eit produkt eller eit parti med næringsmiddel er akseptabelt. Resultata kan føre til at du ikkje kan selje produktet, eller at du må trekkje produktet tilbake frå sal. I hovudsak er krava knytt til dei sjukdomsframkallande bakteriane Listeria monocytogenes og salmonella. 
  • Hygienekriterier for prosessen – definerer når ein produksjonsprosess fungerer akseptabelt. Mange av analysane er av indikatorbakteriar. Dette er bakteriar som ikkje treng vere sjukdomsframkallande, men som syner at produksjonsprosessen ikkje er god nok, t.d. E. coli og kimtal. Resultata frå desse analysane kan føre til at du må vurdere rutinane i verksemda di. 

Regelverk

Næringsmiddelhygieneforskrifta (EF) nr. 2073/2005 om mikrobiologiske kriterier for næringsmiddel