Hvordan skjer jodberikningen i praksis?

Målene i Jodberikingsprogrammet oppnås ved å tilsette jod til bordsalt, salt som brukes i brød og bakevarer og vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer.

Publisert

Salt er en naturlig del av de fleste kosthold, relativt stabilt under lagring og matlaging når det håndteres riktig og er derfor en ideell “bærer” for jod. Dette anses som en enkel, kostnadseffektiv og helsemessig trygg metode for å tilsette jod til matvarer.

De vanligste internasjonale standardiserte formene som brukes til å tilsette jod i næringsmidler er kaliumjodid (KI), kaliumjodat (KIO3). Natriumjodid og -jodat brukes sjeldent i praksis fordi de er ustabile i fuktig miljø og kan lett reagere med andre stoffer i produktet og er derfor vanskeligere å håndtere i industriell skala.

Tilsetning av ingredienser med svært høyt innhold av jod som for eksempel tang og tare, regnes ikke som tilsetning av jod, fordi joden kommer fra naturlige råvarer og ikke tilsatt som et definert næringsstoff for å øke jodinnholdet på en kontrollert måte.