Hvordan vite at produktet er tilsatt jod?

Om en mat- eller drikkevare inneholder tilsatt jod, kan du se dette i ingredienslisten. Ferdigpakkede matvarer skal være merket med ingrediensliste.

Publisert

Ingrediensene er de enkelte bestanddelene som matvaren er fremstilt av. Råvarer som kjøtt, hvetemel, vann, krydder og salt er eksempler på ingredienser. Også tilsetningsstoffer og aromaer, er ingredienser som skal angis i listen.

Ingrediensene skal angis med en vanlig kjent betegnelse. Det vil si at ingredienser skal angis med den samme betegnelsen som brukes dersom ingrediensen blir solgt som en matvare. I ingredienslisten skal jodert salt angis på en måte som tydelig viser at saltet er tilsatt jod, for eksempel

  • jodert salt
  • salt med jod
  • salt tilsatt jod

Matprodusenten kan ikke bare skrive "salt" hvis det er tilsatt jod. 

I enkelte tilfeller kan du finne jod i næringsdeklarasjonen på produktet.  Ved tilsetning av vitaminer og mineraler er det obligatorisk å deklarere innholdet av vitaminer og mineraler i næringsdeklarasjonen, forutsatt at det samlede innhold etter tilsetning er en "betydelig mengde".

  • For matvarer (unntatt drikkevarer) er en betydelig mengde 15 prosent av referanseverdien. 
  • For drikkevarer er en betydelig mengde 7,5 prosent av referanseverdien.

Daglig referanseinntak av jod for voksne er 150 µg. Les veiledning om matinformasjonsforskriftens krav til næringsdeklarasjon her:

Matmerking

Siden er en del av denne veiledningen: