Jodinnhold i matvarer
Melk og meieriprodukter, egg, hvit fisk og noen typer skalldyr har et naturlig høyt innhold av jod. Noen tang- og tarearter og produkter av disse kan inneholde svært mye jod.
Noen matvarer kan være tilsatt jod:
- Salt tilsatt jod
- Brød og bakevarer med jodert salt
- Noen typer plantebasert drikke
Les mer om jodinnholdet i matvarer på Helsenorge:
Hvor mye jod er det i mat? (helsenorge.no)
Informasjon om jodinnholdet i mer enn 2000 matvarer er tilgjengelig her:
Matvaretabellen (matvaretabellen.no)
Se hvilke matvarer som kan tilsettes jod
Se vedlegg 1 i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler om hvilke næringsmiddelkategorier det er tillatt å tilsette jod til.
Skill mellom kosttilskudd og jodtabletter (Jodix) ved atomulykker
Det er viktig å skille mellom kosttilskudd som inneholder jod og jodtabletter (Jodix) som skal brukes ved atomulykker. Jodtablettene skal kun tas av enkelte grupper ved en atomulykke etter råd fra myndighetene.
Jodtabletter ved atomulykker (dsa.no)