Slik jobber Mattilsynet med jod

Mattilsynet skal sikre helsemessig trygg mat og trygt drikkevann samt fremme helse, kvalitet og forbrukerhensyn.

Publisert

I tråd med Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold 2017-2021 har Mattilsynet fulgt opp relevante tiltak for å sikre et tilstrekkelig inntak av jod i befolkningen. I tillegg jobber Mattilsynet med næringsrelatert aktivitet knyttet til tang- og tarenæringen. Et balansert jodinntak – verken for høyt eller for lavt – er en viktig del av begge disse oppdragene.

Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold 2017-2021 (regjeringen.no)

Følgende forvaltningsområder i Mattilsynet kan ha betydning for jodinnhold i næringsmidler og jodinntaket i befolkningen:

  • Jodberikningsprogrammet
  • Behandling av meldinger om tilsetning av vitaminer og mineraler til mat og drikkevarer, unntatt kosttilskudd
  • Ulike regelverksprosesser knyttet til for eksempel fastsettelsen av maksimumsgrenser for tillatt mengde jod i kosttilskudd eller tang- og tarenæringen
  • Regelverk om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer

Flere regelverk er relevante i dette arbeidet, blant annet forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler, kosttilskuddsforskriften, matloven, forskrift om ny mat, ernærings- og helsepåstandsforskriften med flere.