Dette er målgruppen for veileder om tilsettingsstoffer i mat og drikke

Denne veilederen vil være et nyttig verktøy for dere som produserer og importerer næringsmidler. Den er også relevant for dere som importerer, produserer og omsetter tilsetningsstoffer.

Publisert

I veilederen finner dere informasjon om hva tilsetningsstoffer er og hvordan de skal brukes i tråd med regelverket.

Det er dere som virksomhet som har ansvaret for å følge regelverket for tilsetningsstoffer. Dere skal ha kjennskap til relevante regler for bruk og merking av tilsetningsstoffer, og dere skal selv kontrollere og dokumentere at reglene er overholdt. Ifølge forordning (EF) 178/2002 (matlovsforordningen) har alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon ansvar.

Mattilsynet fører tilsyn med at dere etterlever regelverket for tilsetningsstoffer.

Kravet til sporbarhet av næringsmidler gjelder også for tilsetningsstoffer. 

De viktigste kravene til bruk av tilsetningsstoffer:

  • Bare godkjente tilsetningsstoffer (med E-nummer) kan brukes.
  • Tilsetningsstoffet skal oppfylle et teknisk behov.
  • Tilsetningsstoffet skal ikke benyttes i større konsentrasjoner enn det er behov for, og aldri mer enn oppgitt grenseverdi.
  • Tilsetningsstoffet skal ikke brukes for å villede forbruker, skjule dårlig råvarekvalitet, mangler ved produksjonen eller for å oppnå fordeler produktet ellers ikke ville ha hatt.
  • Bruk av tilsetningsstoffet skal merkes.

Regelverk

Forordning (EF) 178/2002 artikkel 17

Artikkel 17
Ansvar
1. Driftsansvarlige for næringsmiddel- og fôrforetak skal i alle ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon i det foretak de har ansvar for, sikre at næringsmidler eller fôr oppfyller kravene i næringsmiddelregelverket som er relevante for deres virksomhet, og kontrollere at disse kravene overholdes.
2. Medlemsstatene skal håndheve næringsmiddelregelverket og overvåke og kontrollere at de relevante kravene i næringsmiddelregelverket overholdes av driftsansvarlige for næringsmiddel- og fôrforetak i alle ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon.
For dette formål skal de opprettholde en ordning med offentlige kontroller og annen virksomhet som er hensiktsmessig etter omstendighetene, herunder informasjon til offentligheten om næringsmiddel- og fôrtrygghet og om risikoen ved næringsmidler og fôr samt overvåking av næringsmiddel- og fôrtrygghet og annen overvåking i alle ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon.
Medlemsstatene skal også fastsette bestemmelser om tiltak og sanksjoner som skal gjelde ved overtredelser av næringsmiddel- og fôrvareregelverket. De fastsatte tiltakene og sanksjonene skal være virkningsfulle, stå i forhold til overtredelsen og virke avskrekkende.
FOR-2008-12-22-1620: kapittel-1-kapittel-1-kapittel-1-kapittel-2-kapittel-5-paragraf-4 Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no