Grenseverdier og omregningstabeller for tilsetningsstoffer
Grenseverdiene for tilsetningsstoffer gjelder som hovedregel matvaren slik den markedsføres, det vil si omsettes.
Dersom det er unntak, står det spesifikt under bruksbetingelsene. Ett unntak er matvarer som er tørket eller konsentrert, og som skal tilsettes væske. Da gjelder grenseverdien for det ferdige utblandete næringsmiddelet slik bruksanvisningen sier. Er det flere mulige mengder med væske som kan tilsettes, skal grenseverdien beregnes for den laveste mengden med væske som angis.
Reglene for grenseverdier er gitt i artikkel 11 i forordning (EF) 1333/2008.
Grenseverdier for grupper
Flere tilsetningsstoffer er samlet som grupper, og gruppen kan ha felles grenseverdi. Vedlegg II del C i forordning (EF) 1333/2008 har en oversikt over grupper av tilsetningsstoffer som kan ha felles grenseverdi. Enkelte ganger er stoffene helt forskjellige, og det er kun summen av mengden som gjelder. Andre ganger har gruppen grenseverdier uttrykt for ett eller flere av stoffene. Da må dere regne om og legge sammen slik at grenseverdien for gruppen ikke overskrides.
Merk at en individuell grenseverdi gjelder også i tilfeller der det er satt en grenseverdi for en gruppe dersom den individuelle grenseverdien er lavere.
Eksempel på grenseverdi for gruppe
I næringsmiddelkategori 12.6 er grenseverdiene for sorbinsyre og benzosyre slik:
E-nummer | Navn | Grenseverdi | Fotnote |
---|---|---|---|
E 200–213 | Sorbinsyresorbater, benzosyrebenzoater | 1000 mg/kg emulgerte sauser med fettinnhold over 60 %, ikke emulgerte saus 2000 mg/kg emulgerte sauser med fettinnhold under 60 % | Individuelt eller i kombinasjon, grenseverdien er uttrykt i forhold til den frie syren |
E 210 –213 | Benzosyre - benzoater | 500 mg/kg emulgerte sauser med fettinnhold over 60 % 1000 mg/kg emulgerte sauser med fettinnhold under 60 %, | Individuelt eller i kombinasjon, grenseverdien er uttrykt i forhold til den frie syren |
Individuell grenseverdi for benzosyre er 500 mg/kg. Det betyr at en majones med fettinnhold over 60 % ikke kan inneholde mer enn 500 mg benzosyre per kg, selv om mengden av benzoater og sorbater er under den felles grenseverdien for disse stoffene på 1000 mg/kg.
Hensikten med samlegrenseverdi her er å sikre at summen ikke blir for høy og ta hensyn til at sorbater og benzoater kompletterer hverandre.
Tall og benevning
Vær oppmerksom på at mengder ofte oppgis med forskjellige benevninger. Grenseverdiene i tilsetningsstofforskriften er alltid oppgitt i mg/kg, mg/l eller quantum satis.
Her er en kort oversikt over hva forskjellige benevninger betyr:
1 % = 10 g/kg = 10 000 mg/kg = 10 000 ppm
0,1 % = 1 g/kg = 1000 mg/kg = 1000 ppm
0,01 % = 0,1 g/kg = 100 mg/kg = 100 ppm
Quantum satis betyr at ingen numerisk grenseverdi er fastsatt og at tilsetningsstoffer skal brukes i samsvar med god framstillingspraksis, i en mengde som ikke er større enn det som er nødvendig for å oppnå den ønskede virkning, og på en slik måte at forbrukeren ikke villedes.
Vi forventer at dere som bruker et tilsetningsstoff quantum satis, må kunne begrunne og dokumentere hvorfor den mengden som brukes er riktig for å oppnå tiltenkt effekt.
Omregningstabeller for tilsetningsstoffer med eksempler
Grenseverdien i en gruppe er, som tidligere nevnt ofte uttrykt på ett av stoffene. Dersom dere bruker et eller flere stoff i gruppen, må dere regne om og legge sammen mengdene. Det er fotnotene i bruksbetingelsene (vedlegg II del E) som viser om det skal regnes om.
I flere grupper er grenseverdien oppgitt på den frie syren, og så er det tillatt flere salter av syren. Da regner dere om mellom syre og salt ved å regne ut forholdet mellom disse ut ifra molekylvekt (Mw). På den måten finner dere omregningsfaktoren. Molekylvekten finner dere i renhetskriteriene i forordning (EU) 231/2012
Slik regner dere mellom syre og salt
Fra syre til salt
For den som skal produsere en matvare og skal lage en resept, er det viktig å kunne regne fra syre til salt.
Mw salt / Mw syre = omregningsfaktor
Mengde syre * omregningsfaktor = hvor mye salt som kan tilsettesFra salt til syre
For å kontrollere om et produkt dere kjøper er i samsvar med regelverket må dere kunne regne fra salt til syre. Da regner dere omvendt, fra salt til syre.
Mw syre / Mw salt = omregningsfaktorMengde salt * omregningsfaktor = hvor mye syre som er tilsattAv og til er det vanskelig å huske hva som skal være teller og hva som skal være nevner i omregning mellom salt og syre. Her kan dere bruke logikk. Den rene syren har mindre masse enn saltet. Derfor skal omregningsfaktoren gi større vekt på salt enn på syre.
Under finner dere tabeller med oversikt over omregningsfaktorer med eksempler.
Benzosyre og benzoater
Tilsetningsstoffgruppen benzosyre og benzoater består av tilsetningsstoffene E 210, E 211, E 212 og E 213. Grenseverdiene er gitt ut i fra benzosyre. Molekylvekten for de enkelte stoffene er oppgitt i forordning (EU) 231/2012.
Nr. | Navn | Molekylvekt | 1 g benzosyre = g stoff Salt til syre | 1 g stoff = x g benzosyre Syre til salt |
---|---|---|---|---|
E 210 | Benzosyre | 122,12 | 1 | 1 |
E 211 | Natriumbenzoat | 144,11 | 1,180 | 0,847 |
E 212 | Kaliumbenzoat | 214,27 | 1,754 | 0,569 |
E 213 | Kalsiumbenzoat | 282,31 | 2,311* | 0,432* |
*Beregnet vannfritt, er det ett eller flere vannmolekyler, må disse regnes inn i molekylvekten.
Eksempel på utregning, benzosyre og benzoater
Hvor mye natriumbenzoat kan dere bruke i syltetøy?
Vanlig norsk syltetøy er plassert i næringsmiddelkategori 4.2.5.2. Grenseverdien for benzosyre og benzoater er 500 mg/kg. Fotnoten i regelverket sier at grenseverdien gjelder summen av stoffene omregnet til fri syre.
Fra syre (benzosyre) → salt (natriumbenzoat)
Av tabellen over ser dere at 1 g natriumbenzoat tilsvarer 1,180 g benzosyre. Omregningsfaktoren blir derfor 1,180. 500 g benzosyre * 1,18 = 590 g natriumbenzoat
Sorbinsyre og sorbater
Tilsetningsstoffgruppen sorbinsyre og sorbater består av tilsetningsstoffene E 200, E 202 og E 203. Grenseverdiene er gitt ut i fra sorbinsyre. Molekylvekten for de enkelte stoffene er oppgitt i forordning (EU) 231/2012.
Nr. | Navn | Molekylvekt | 1 g stoff = x g sorbinsyre Syre til salt | 1 g sorbinsyre = x g stoff Salt til syre |
---|---|---|---|---|
E 200 | Sorbinsyre | 112,12 | 1 | 1 |
E 202 | Kaliumsorbat | 150,22 | 0,746 | 1,339 |
Eksempel på utregning, sorbinsyre og sorbater
En produsent skal produsere ekte majones. I en batch på 304 kg tenker han å tilsette 300 gram kaliumsorbat og 160 gram natriumbenzoat.
Majones er i næringsmiddelkategori 12.6. Ekte majones har fettinnhold > 60 %. Det betyr at den har en samlet grenseverdi på 1000 mg/kg for gruppen benzosyre-benzoater, sorbinsyre-sorbater. Merk at det er en individuell grenseverdi på 500 mg/kg for benzosyre i tillegg. Grenseverdi er gitt på syrene, dvs. benzosyre og sorbinsyre. Her må vi regne fra salt til syre. Da finner vi omregningsfaktoren slik:
I tabellene over ser vi at omregningsfaktorene er:
- Kaliumsorbat→ sorbinsyre = 0,746
- Natriumbenzoat → benzosyre = 0,847
Innhold i majones
- Først finner vi hvor mye kaliumsorbat og natriumbenzoat dere har i majonesen.
- Regn om til sorbinsyre og benzosyre ved omregningsfaktorene.
- Summer og sammenlign med grenseverdien.
Resept 304 kg
| Hvor mange mg kaliumsorbat eller natriumbenzoat per kg majones? | Hvor mye sorbinsyre eller benzosyre per kg majones? | Konklusjon |
---|---|---|---|
300 gram = 300 000 mg kaliumsorbat | 300 000 mg / 304 kg = 987 mg/kg | 987 mg/kg * 0,746 = 736 mg/kg | 736 + 445 = 1181 mg/kg
Det er for mye -over grenseverdien (1000 mg/kg) |
160 gram = 160 000 mg natriumbenzoat | 160 000 mg / 304 kg = 526 mg/kg | 526 mg/kg * 0,847 = 445 mg/kg |
Summen av benzoater og sorbater tilsvarende 1181 mg benzosyre og sorbinsyre pr. kg majones er over grenseverdien på 1000 mg/kg, og er ikke tillatt. Her må mengdene reduseres for å være innenfor grenseverdien i forskriften.
Nitritt og nitrat
Tilsetningsstoffgruppen nitritt og nitrat består av tilsetningsstoffene E 249–250 og E 251–252. Grenseverdien kan uttrykkes som natriumnitritt (NaNO2) eller natriumnitrat (NaNO3).
I vedlegg II del A pkt. 7 så står det at når nitritt er merket «til bruk i næringsmidler» kan det bare selges i en blanding med salt eller salterstatning. Nitritt tilsettes nesten alltid sammen med salt.
Når dere skal vurdere om dere tilsetter lovlige mengder nitritt, må dere vurdere hva som er samlet mengde produkt ved nitritt-tilsetningen. Dere skal ikke ta hensyn til vanntapet som skjer i forbindelse med videre bearbeiding som eksempelvis varmebehandling eller røyking. Når dere lakesalter, må dere beregne lakens konsentrasjon av nitritt.
- Ved lake- eller karsalting betyr det at beregning gjøres på kjøttstykkets samlede vekt etter saltingen. Når dere setter opp resepten må dere ha veid produktet før og etter.
- Ved stikksalting skal dere beregne ut i fra total vekt på produktet etter tilsetning av vann/lake.
- Ved tørrsalting må dere beregne ut i fra total samlet resept/mengde produkt ved nitrittilsetningen.
- Ved direkte tilsetning skal beregning av mengde nitritt gjøres ut i fra den totale mengde produkt ut i fra resepten.
Nr. | Navn | Formel | Molekylvekt | 1 g stoff tilsvarer i g kaliumnitritt (KNO2) | 1 g stoff tilsvarer i g natriumnitritt (NaNO2) | 1 g stoff tilsvarer i g natriumnitrat (NaNO3) | 1 g stoff tilsvarer i g kaliumnitrat (KNO3) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
E 249 | Kaliumnitritt | KNO2 | 85,10 | 1,000 | 0,811 | 0,999 | 1,188 |
E 250 | Natriumitritt | NaNO2 | 69,00 | 1,2333 | 1,000 | 1,232 | 1,465 |
E 252 | Natriumnitrat | NANO3 | 84,99 | 1,001 | 0,812 | 1,000 | 1,190 |
E 252 | Kaliumnitrat | KNO3 | 101,10 | 0,842 | 0,682 | 0,841 | 1,000 |
Det betyr at for å regne om fra:
-
- natriumnitritt til kaliumnitritt må dere gange med 1,23
- natriumnitrat til kaliumnitrat må dere gange med 1,19
Eksempel på bruk av nitrat
Et produkt inneholder nitrat i form av 3 g kaliumnitrat (E 252) og 2 g natriumnitrat (E 251). Beregning av total mengde nitrat i form av natriumnitrat gjøres slik:
1 g kaliumnitrat (E 252) = 0,841 gram natriumnitrat (E 251)
3 gram kaliumnitrat (E 252) * 0,841 = 2,523 gram natriumnitrat (E 251)
Konklusjon: Total mengde natriumnitrat er 2 + 2,523 = 4,523 gram = 4523 mg
Da må virksomheten sjekke opp mot grenseverdien i regelverket om denne mengden er lovlig. Grenseverdiene i regelverket er oppgitt i mg.
Svoveldioksid og sulfitt
Tilsetningsstoffgruppen svoveldioksid og sulfitter består av tilsetningsstoffene E 220 til 228. Grenseverdien er gitt ut i fra svoveldioksid. Mengdebegrensningen gjelder fra alle kilder. Merk at mengder under 10 mg/kg regnes for å ikke være til stede.
Nr. | Navn | Molekylvekt | 1 g svoveldioksid = g stoff Syre til salt | 1 g stoff = g svoveldioksid Salt til syre |
|
---|---|---|---|---|---|
E 220 | Svoveldioksid | 64,07 | 1 | 1 |
|
E 221 | Natriumsulfitt | 126,04 | 1,97 | 0,508 | Vannfritt |
E 221 | Natriumsulfitt | 252,16 | 3,94 | 0,254 | 7 H2O |
E 222 | Natriumhydrogensulfitt | 104,06 | 1,62 | 0,616 |
|
E 223 | Natriummetabisulfitt | 190,11 | 2,96 | 0,34 |
|
E 224 | Kaliummetabisulfitt | 222,33 | 3,44 | 0,29 |
|
E226 | Kalsiumsulfitt | 156,17 | 2,44 | 0,41 |
|
E 227 | Kalsiumhydrogensulfitt | 202,22 | 0,32 | 3,15 |
|
E 228 | Kaliumhydrogensulfitt | 120,17 | 0,533 | 1,88 |
|
Eksempel på bruk av svoveldioksid og sulfitt
En virksomhet tilsetter 500 mg vannfritt natriumsulfitt i en hvitløkpulp. Er dette tillatt?
Hvitløkpulp er en hvitløk som er finmost/finrevet. Den plasseres i næringsmiddelkategori 4.1.2 Skrelte, snittede og revne frukter og grønnsaker. I denne kategorien er gruppen E 220–228 godkjent med felles grenseverdi for dette produktet på 300 mg/kg. Av fotnoten ser vi at grenseverdien er på mengde svoveldioksid.
Ved å bruke omregningsfaktoren over fra salt til syre, så ser vi at produktet inneholder:
500 mg * 0,508 = 254 mg svoveldioksid.
Produktet er i samsvar med regelverket.
Salt av aspartam og acesulfam
Salt av aspartam og acesulfam (E 962) er en kombinasjon av to enkeltstoffer, aspartam (E 950) og acesulfam K (E 951). Ved bruk av dette tilsetningsstoffet er det flere fotnoter i regelverket.
Bruksnivåene er hentet fra hvor mye det er tillatt å bruke av enten aspartam eller av acesulfam K. De sier at grenseverdiene er uttrykt som enten aspartamekvivalenter, eller som acesulfam K-ekvivalenter. Salt av aspartam og acesulfam kan brukes alene, eller sammen med enten aspartam eller acesulfam K. Det er uansett en forutsetning at den totale mengden ikke overstiger grenseverdien for aspartam eller acesulfam K.
Dette er en omregningstabell for å regne ut ekvivalente mengder ved bruk av salt av aspartam-acesulfam.
Nr. | Navn | Molekylvekt | 1 g stoff tilsvarer x g acesulfam K-salt til acesulfam K | 1 g stoff tilsvarer x g aspartamsalt til aspartam | 1 g stoff tilsvarer
x g salt av aspartam og
Aspartam til salt |
---|---|---|---|---|---|
E 950 | Acesulfam K | 201,24 | 1,00 | N/A | 2,273 |
E 951 | Aspartam | 294,31 | N/A | 1,00 | 1,554 |
E 962 | Salt av aspartam-acesulfam | 457,46 | 0,440 | 0,643 | 1 |
Eksempel på bruk av salt av aspartam og acesulfam
En virksomhet tilsetter 10 gram salt av aspartam-acesulfam til et sursøtt konservesprodukt i næringsmiddelkategori 9.2.
Fotnoten i regelverket sier at grenseverdien er uttrykt i ekvivalenter av acesulfam K. Det betyr at når vi skal sjekke om produktet er lovlig, må salt av aspartam-acesulfam (E 962) regnes om til mengde acesulfam K (E 950) og sjekkes mot regelverket.
Tabellen over viser at omregningsfaktoren fra salt av aspartam-acesulfam til acesulfam K er 0,440.
Virksomheten tilsetter 10 g * 0,440 = 4,40 gram = 4400 mg/kg
Grenseverdien i regelverket er 200 mg/kg. Produktet er derfor ikke i samsvar med forskriften og ulovlig å omsette.
Fosforsyre og fosfater
Tilsetningsstoffgruppen fosforsyre og fosfater består av E 338–341, E 343 og E450–452.
Grenseverdien er basert på mengde fosforpentoksid (P2O5).
Nr. | Navn | Formel | Molekylvekt | 1 g stoff = g P2O5 | 1 g P2O5 = g stoff | Merknad |
---|---|---|---|---|---|---|
E 338 | Fosforsyre | H3PO4 | 98,00 | 0,724 | 1,38 | 75 % vandig løsning |
E 339 (i)
| Mononatriumfosfat
| NaH2PO4 | 119,98 | 0,592 | 1,69 | Vannfritt |
NaH2PO4, H2O | 138,00 | 0,514 | 1,94 | H2O | ||
NaH2PO4, 2H2O | 156,01 | 0,455 | 2,20 | 2H2O | ||
E339 (ii) | Dinatriumfosfat | Na2HPO4 | 141,96 | 0,500 | 2,00 | Vannfritt |
Na2HPO4, 2H2O | 177,99 | 0,399 | 2,5 | 2H2O | ||
Na2HPO4, 7H2O | 268,06 | 0,265 | 3,78 | 7H2O | ||
Na2PHO4, 12H2O | 358,14 | 0,198 | 5,05 | 12H2O | ||
E 339 (iii) | Trinatriumfosfat | Na3PO4 | 163,94 | 0,433 | 2,31 | Vannfritt |
Na3PO4, H2O | 181,96 | 0,390 | 2,56 | H2O | ||
Na3PO4, 12H2O | 380,12 | 0,187 | 5,36 | 12H2O | ||
E 340 (i) | Monokaliumfosfat | KH2PO4 | 136,09 | 0,522 | 1,92 |
|
E 340 (ii) | Dikaliumfosfat | K2HPO4 | 174,18 | 0,407 | 2,45 |
|
E 340 (iii) | Trikaliumfosfat | K3PO4, nH2O (n=0-3) | 212,28 | 0,334 | 0,299 | Beregnet vannfritt. Må beregnes med 1 eller 3 H2O |
E 341 (i) | Monokalsiumfosfat | Ca(H2PO4)2 | 234,05 | 0,606 | 1,65 | Vannfritt |
E 341 (ii) | Dikalsiumfosfat | CaHPO4, 2H2O | 172,09 | 0,412 | 2,43 | 2H2O |
E 340 (iii) | Trikalsiumfosfat | 10 CaO, 3P2O5, H2O | 1004,67 | 0,424 | 2,36 | Variabel blanding, dette er omtrentlig verdi |
E 343 (i) | Monomagnesiumfosfat | Mg(H2PO4)2, 4H2O | 290,34 | 0,489 | 2,05 | 4H2O |
E 343 (ii) | Dimagnesiumfosfat | MgHPO4, nH2O (n=0–3) | 120,28 | 0,590 | 1,69 | Beregnet vannfritt. Beregnes med 0-3 H2O |
E 450 (i) | Dinatriumdifosfat | Na2H2P2O7 | 221,94 | 0,640 | 1,56 |
|
E 450 (ii) | Trinatriumdifosfat | Na3HP2O7 | 243,92 | 0,582 | 1,72 | Vannfritt |
Na3HP2O7, H2O | 261,94 | 0,542 | 1,85 |
| ||
E 450 (iii) | Tetranatriumdifosfat | Na4P2O7 | 265,9 | 0,534 | 1,87 | Vannfritt |
Na4P2O7, 10H2O | 446,05 | 0,318 | 3,14 |
| ||
E 450 (v) | Tetrakaliumdifosfat | K4P2O7 | 330,34 | 0,43 | 2,33 |
|
E 450 (vi) | Dikalsiumdifosfat | K4P2O7, 3H2O | 254,10 | 0,559 | 1,79 |
|
E 450 (vii) | Kalsiumdihydrogendifosfat | CaH2P2O7 | 216,04 | 0,657 | 1,52 |
|
E 451(i) | Pentanatriumtrifosfat | Na5P3O10 | 367,86 | 0,579 | 1,73 | Vannfritt |
Na5P3O10, 6H2O | 475,95 | 0,447 | 2,24 | 6 H2O | ||
E 452(i) | Natriumpolyfosfat |
| (102)n | 0,696 | 1,44 | n>3 |
E 452 (ii) | Kaliumpolyfosfat | (KPO3)n | (118)n | 0,601 | 1,66 |
|
E 452 (iii) | Natriumkalsiumpolyfosfat | (NaPO3)n CaO (n typisk 5) | (NaPO3)n CaO, n typisk 5. Beregnes fra konkret molekylvekt. | |||
E 452 (iv) | Kalsiumpolyfosfat | (CaP2O6)n | (198)n | 0,717 | 1,40 |
|
Eksempel 1 på bruk av fosforsyre og fosfat
En virksomhet tilsetter 7 gram dinatriumdifosfat per kg matvare. Slik beregner dere hvor mye fosforpentoksid (P2O5) som er tilsatt:
Ett gram dinatriumdifosfat (E 450 (i)), inneholder 0,640 gram fosforpentoksid. Det ser dere av tabellen over.
7 * 0,640 = 4,48 gram = 4480 mg
Da må virksomheten sjekke opp mot grenseverdien i regelverket om denne mengden er lovlig. Grenseverdiene i regelverket er oppgitt i mg.
Eksempel 2 på bruk av fosforsyre og fosfat
Hamburgerbrød inneholder 1,9 gram dinatriumdifosfat (E 450 (i)) per kg hamburgerbrød. Fosfat kommer fra mel. Hamburgerbrød inneholder 630 gram mel per kg hamburgerbrød. Er dette lovlig?
Dere må først vurdere om hamburgerbrød kan inneholde fosfat, deretter om mengden er lovlig. Da må dere først regne hvor mye fosfat det er i melet og så regne om til fosforpentoksid, som grenseverdien er satt på.
Her må dere undersøke i tre steg:
- Er fosfat lov i hamburgerbrød, og må det merkes?
- Hvor mye dinatriumdifosfat (E 450 (i)), er det i melet?
- Hvor mye fosforpentoksid er det i melet, og er det lovlig mengde?
1. Er fosfat lov i hamburgerbrød, og må det merkes?
Hamburgerbrød er plassert i næringsmiddelkategori 7.1. Fosfater er tillatt i sodabread, som er bakepulverbrød, og i kjølte, ferdigpakkete gjærbaserte deiger til pizza, pai, terter og lignende produkter. Hamburgerbrød inngår ikke i noen av disse beskrivelsene, og kan derfor ikke tilsettes fosfater direkte.Mel er plassert i næringsmiddelkategori 6.2.1 og fosfater er tillatt her med grenseverdi 2500 mg/kg. Brød/hamburgerbrød er ikke et av næringsmidlene der overføring er forbudt. Det ser dere av vedlegg II del A tabell 1. I henhold til reglene om overføring i artikkel 18.a, kan derfor brød inneholde fosfat fra mel. Mengden må være proporsjonal med mengden mel, og mengden i mel må være lovlig.
Matinformasjonsforskriften artikkel 20 sier at tilsetningsstoffer som er i et næringsmiddel fordi de forekom i en eller flere av ingrediensene ikke trenger å merkes så lenge de ikke har en teknisk funksjon i sluttproduktet. I dette tilfellet har ikke fosfat funksjon i selve melet, men i deigen. Fosfatene bidrar til økt stabilitet i deigen og økt volum i brødet. Denne effekten er en vedvarende egenskap i brødet, slik at fosfat har her en funksjon i selve brødet. Det betyr at fosfatene skal merkes i sluttproduktet brød. Dette er en konklusjon fra EU-kommisjonen som kan lastes ned her:
Labelling of substances having a technical function in the production of bakery wares (last ned Word-fil, ec.europa.eu)Delkonklusjon: Det er lovlig med fosfat i hamburgerbrød fra mel. Forutsatt at mel inneholder lovlig mengde. Fosfat må merkes i brødet. 2. Hvor mye dinatriumdifosfat (E 450 (i)), er det i melet? 0,63 kg mel per kg brød. 1,9 g fosfat per kg brød:1,9 g fosfat/kg= 0,63 kg * x g fosfatx=1,9 /0,63= 3,0 gDelkonklusjon: Mel inneholder 3 gram dinatriumdifosfat (E 450 (i)).
3. Hvor mye fosforpentoksid er det i melet, og er det lovlig mengde?Ett gram dinatriumdifosfat (E 450 (i)), inneholder 0,640 gram fosforpentoksid. Det ser dere av tabellen over.
3 * 0,640 = 1,92 gram = 1900 mg
Delkonklusjon: Melet inneholder 1900 mg fosforpentoksid. Grenseverdien i 6.2.1 i er 2500 mg/kg og mengden er lovlig.
Samlet konklusjon: Hamburgerbrødet er lovlig, fosfat må merkes i hamburgerbrødet.