Hva er overføringsprinsippet (carry over) og omvendt overføring?
Her får dere veiledning om overføringsprinsippet og om omvendt overføring. Reglene for dette finner dere i forordning (EF) 1333/2008 artikkel 18.
Overføringsprinsippet og omvendt overføring er unntak fra de vanlige reglene for tilsetningsstoffer ved at noe som ellers er ulovlig, blir lovlig.
Det er mulig i tre tilfeller:
- Bruken av tilsetningsstoffet er tillatt i en av ingrediensene i det sammensatte næringsmiddelet (artikkel 18 nr. 1 bokstav a)
- Tilsetningsstoffet er tilstede som et resultat av godkjent bruk i tilsetningsstoff, enzym, aroma eller næringsstoffer og har ingen teknisk funksjon i det ferdige næringsmiddelet (artikkel 18 nr. 1 bokstav b)
- Tilsetningsstoffet brukes i en ingrediens (ofte kalt mellomprodukt) der slik bruk ellers ikke er tillatt, men det er tillatt i det sammensatte næringsmiddelet hvor ingrediensen inngår (omvendt overføring) (artikkel 18 nr. 1 bokstav c)
Felles for det første og det tredje punktet er at overføringsprinsippet og omvendt overføring bare gjelder ved produksjon av sammensatte næringsmidler. Et sammensatt næringsmiddel er et næringsmiddel som er satt sammen av flere enn en ingrediens. Disse ingrediensene kan tilhøre forskjellige næringsmiddelkategorier. Ingrediensene kan blandes fullstendig sammen eller være til stede i det sammensatte næringsmiddelet som «separate lag».
Eksempler på sammensatte næringsmidler
Eksempel 1: kake
Sammensatt næringsmiddel der ingrediensene er blandet fullstendig sammen. Ingrediensene er plassert i egne kategorier, for eksempel: mel (i 6.2.1), sukker (i 11.1) og melk (i 1.1).
Eksempel 2: pizzaSammensatt næringsmiddel der ingrediensene er til stede i «separate lag». Ingrediensene er plassert i egne kategorier, for eksempel: kjøttboller (i 8.3.2), tomatsaus (i 12.6), pizzabunn (i 7.1) og ost (i for eksempel 1.7.2).Overføringsprinsippet i næringsmidler
Når et tilsetningsstoff blir tilsatt lovlig i en ingrediens, og denne ingrediensen inngår i et sammensatt næringsmiddel, vil tilsetningsstoffet kunne bli overført til det sammensatte næringsmiddelet via ingrediensen. Tilsetningsstoffet som er tillatt i ingrediensen vil da også være tillatt i det sammensatte næringsmiddelet, selv om tilsetningsstoffet ikke er godkjent for bruk direkte i det sammensatte næringsmiddelet. Dette kalles for overføringsprinsippet eller «carry over».
Artikkel 18 nr. 1 bokstav a i forordningen sier at
Tilsetningsstoffer i næringsmidler er tillatt i andre sammensatte næringsmidler enn dem som er omhandlet i vedlegg II, dersom tilsetningsstoffet er tillatt i en av ingrediensene i det sammensatte næringsmiddelet.
Dette innebærer at et tilsetningsstoff lovlig kan finnes i et produkt der det ellers ikke er lov, dersom det har blitt overført til produktet gjennom en ingrediens der det var lov å tilsette.
Se mer om merking ved overføringsprinsippet i kapittel 7, Hvordan skal tilsetningsstoffer merkes?
Eksempel på tilsetningsstoff fra en ingrediens i et sammenblandet næringsmiddel
Potetsalat er et sammensatt næringsmiddel som er blandet helt sammen, som blant annet inneholder poteter. Potetsalat plasseres i næringsmiddelkategori 12.7, og sulfitt er ikke tillatt i denne næringsmiddelkategorien. Men poteter (som er en ingrediens i potetsalaten) plasseres i kategori 4.2.6 og der er sulfitt tillatt. Dette innebærer at potetsalaten kan inneholde sulfitt, og ifølge overføringsprinsippet er sulfitt i dette produktet da tillatt.
Eksempel teknisk funksjon – antiklumpemiddel
Bruk av antiklumpemiddelet natriumferrocyanid (E 535) er lovlig i salt. Dette saltet tilsettes i en krydderblanding.
For å avgjøre om antiklumpemiddelet skal merkes i ingredienslisten til krydderblandingen må man avgjøre om det fortsatt har en teknisk funksjon i denne. I ingrediensen saltet har antiklumpemiddelet en funksjon for å forbedre flyteegenskapene og dermed unngå dannelse av saltklumper ved eksponering for fuktighet under lagring. Denne tekniske funksjonen vil det ikke ha i den ferdige krydderblandingen, og tilsetningsstoffet trenger dermed ikke å merkes i ingredienslisten.
Eksempelet over bygger på en avgjort klagesak. Dere kan be om innsyn i klagesaken ved å søke innsyn, bruk saksnummer 2018/121627:
Offentlig journal og innsyn
Overføringsprinsippet i tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer
Overføringsprinsippet gjelder også når det er brukt et tilsetningsstoff i et annet tilsetningsstoff, enzym eller aroma. Tilsetningsstoffet som er brukt blir med stoffet det er tilsatt i over i næringsmiddelet. Da vil tilsetningsstoffet være til stede i dette produktet som et resultat av godkjent bruk i et tilsetningsstoff, enzym eller aroma og dette er tillatt hvis tilsetningsstoffet ikke har noen teknisk funksjon i det ferdige næringsmiddelet. Vedlegg III til forordningen (EF) 1333/2008 inneholder en liste over tilsetningsstoffer som kan brukes i tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer.
Artikkel 18. nr. 1 bokstav b i forordningen sier at
Tilsetningsstoffer i næringsmidler er tillatt i et næringsmiddel som er tilsatt et tilsetningsstoff, enzym eller aroma, og der tilsetningsstoffet er tillatt i tilsetningsstoffet, enzymet eller aromaen i samsvar med denne forordning, og er overført til næringsmiddelet via tilsetningsstoffet, enzymet eller aromaen, og ikke har noen teknisk funksjon i det ferdige næringsmiddelet.
Eksempel på overføringsprisippet
Når tilsetningsstoffet er til stede som et resultat av godkjent bruk i tilsetningsstoff, enzym, aroma eller næringsstoff og ikke har noen teknisk funksjon i det ferdige næringsmiddelet:
Søtstoffet advantam er tillatt i syltetøyet, men i så små mengder at det er behov for å spe det ut for å få søtstoffet jevnt fordelt. En bærer vil kunne oppfylle det tekniske behovet. For eksempel kan sorbitol (E 420) brukes etter ”quantum satis”-prinsippet som bærer for alle tilsetningsstoffer. Mengden med sorbitol kan da ikke ha noen teknisk funksjon i sluttproduktet, det vil si at sorbitolen ikke skal bidra til økt søthet.
Omvendt overføring
Omvendt overføring er når tilsetningsstoffet brukes i en ingrediens (ofte kalt mellomprodukt) der slik bruk ikke er godkjent, men godkjent i det sammensatte næringsmiddelet (sluttproduktet) hvor ingrediensen inngår.
Artikkel 18 nr. 1 bokstav c i forordningen sier at
Tilsetningsstoffer er tillatt i et næringsmiddel som skal brukes bare til framstilling av et sammensatte næringsmiddel, forutsatt at det sammensatte næringsmiddelet overholder denne forordning.
Det er viktig å merke seg at omvendt overføring ikke gjelder for sammensatte næringsmidler med «separate lag». Det er et krav at ingrediensene er blandet fullstendig sammen. Se eksemplene nedenfor.
Eksempel 1 – hermetisk skinke (sammensatt næringsmiddel der ingrediensene er blandet fullstendig sammen):
Under produksjonen av hermetisk skinke tilsettes et salt som er tilsatt nitritt. Det er i utgangspunktet ikke godkjent med nitritt i salt (kategori 12.1). Nitritt er godkjent i hermetisk skinke (kategori 8.3.2) og dermed er bruken av dette nitrittsaltet i denne skinken tillatt.Eksempel 2 – grønn kake (sammensatt næringsmiddel der ingrediensene er blandet fullstendig sammen):Margarin (kategori 2.2.2) skal brukes i en kake (kategori 7.2). Kaken skal være grønn. Det er kun i kaken fargestoffene er godkjent. Fargene E 133 (briljantblå) FCF og E 161b (lutein) gir til sammen en grønn farge. Det er ikke tillatt å tilsette disse fargene til margarin, men de kan tilsettes margarinen for å oppnå den fargen i kaken. Denne margarinen er kun godkjent i de tilfeller det skal bakes en grønn kake.Eksempel 3 – syltesukker (mellomprodukt solgt direkte til forbruker):Syltesukker som selges direkte til forbruker, er sukker der det er tilsatt pektin. Pektin er ikke tillatt i sukker, men er godkjent for bruk i syltetøy. Siden syltesukkeret er et mellomprodukt, er dette likevel tillatt.Som det fremgår av de to første eksemplene, er omvendt overføring mest aktuelt for produkter som selges mellom produksjonsvirksomheter (business to business, B2B).
Unntak fra overføringsprinsippet
I enkelte næringsmidler gjelder ikke overføringsprinsippet. Disse finner dere i:
- Vedlegg II del A tabell 1 er en liste over næringsmidler hvor overføringsprinsippet ikke kan anvendes. Det gjelder alle tilsetningsstoffer.
- Vedlegg II del A tabell 2 er en liste over næringsmidler der overføring av fargestoffer ikke er tillatt.
- Artikkel 18 nr. 2 der næringsmidler til barn er unntatt fra overføringsprinsippet.
- Artikkel 18 nr. 3 gir unntak for overføringsprinsippet der tilsetningsstoffer i aroma, tilsetningsstoff eller enzym i næringsmidler har en teknisk funksjon i næringsmiddelet det overføres til.
- Artikkel 18 nr. 4 gir unntak/tilleggsregler for overføringsprinsippet ved overføring av søtstoff.