Ernæringspåstanden «alkoholfri»
Kriteriene for bruk av denne påstanden er nasjonalt regulert, jf. artikkel 4, nr. 3 og 4 i påstandsforordningen. Alkoholloven og alkoholforskriften under den, gir følgende definisjon av alkoholfri: «drikk som inneholder under 0,7 volumprosent alkohol».
Mattilsynet aksepterer at påstanden «alkoholfri» brukes om drikkevarer med mindre enn 0,7 volumprosent alkohol. Påstanden kan brukes på drikkevarer som normalt inneholder alkohol, men hvor alkoholen enten er fjernet, eller hvor produksjonsmetoden er tilpasset slik at det bare dannes minimale mengder alkohol.
Forutsetningen for bruk er at alle de generelle prinsippene og betingelsene for bruk av ernæringspåstander er innfridd.
Regelverk
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 3, artikkel 4, nr. 3 og nr. 4
- Alkoholloven
- Alkoholforskriften
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 3, artikkel 4, nr. 3 og nr. 4
Artikkel 3
Allmenne prinsipper for alle påstander
-
a. være uriktige, tvetydige eller villedende, -
b. reise tvil om andre næringsmidlers trygghet og/eller ernæringsmessige tilstrekkelighet, -
c. oppmuntre til eller overse overforbruk av et næringsmiddel, -
d. angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Unntak for næringsstoffer som ikke kan fås i tilstrekkelige mengder gjennom et balansert og variert kosthold, herunder vilkårene for bruken av dem, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, idet det tas hensyn til de særlige vilkårene som gjelder i medlemsstatene, -
e. vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.
Artikkel 4
Vilkårene for bruk av ernærings- og helsepåstander
-
a. mengdene av visse næringsstoffer og andre stoffer i næringsmiddelet som fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium, -
b. næringsmiddelets (eller næringsmiddelgruppenes) rolle og betydning for og bidrag til kostholdet for befolkningen generelt, eller dersom det er relevant, for visse risikogrupper, herunder barn, -
c. den samlede ernæringsmessige sammensetningen av næringsmiddelet og forekomsten av næringsstoffer som er vitenskapelig anerkjent å ha en helsevirkning.
-
i. om profilene bør fastsettes for næringsmidler generelt og/eller næringsmiddelgrupper, -
ii. valget av og avveiningen mellom næringsstoffer som skal tas i betraktning, -
iii. valget av referansemengde/-grunnlag for profilene, -
iv. framgangsmåten for beregning av profilene, og -
v. gjennomførbarhet og prøving av et foreslått system.
-
a. om reduksjon av fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium være tillatt uten henvisning til en profil for det eller de bestemte næringsstoffene som påstanden gjelder, forutsatt at de oppfyller vilkårene fastsatt i denne forordning, -
b. være tillatt selv om et enkelt næringsstoff overskrider ernæringsprofilen, forutsatt at opplysninger er angitt om det bestemte næringsstoffet i nærheten av, på samme side og like iøynefallende som påstanden. Opplysningen skal formuleres slik: «Høyt innhold av [ ...* ] ».
Kilde: Lovdata.no