Ernæringspåstander om gluten

Påstander om innhold av gluten er ikke listet opp blant de tillatte ernæringspåstandene.

Publisert

Kravene for bruk av påstandene «glutenfri» og «svært lavt innhold av gluten» er gitt i vedlegget til glutenforordningen, som er tatt inn som vedlegg til matinformasjonsforskriften.

I glutenforordningens vedlegg gis det maksimumsgrenser for hvor mye gluten et næringsmiddel kan inneholde for å kunne markedsføres med de ulike påstandene:

  • Angivelsen glutenfri kan brukes bare dersom næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren, har et gluteninnhold på høyst 20 mg/kg.
  • Angivelsen svært lavt gluteninnhold kan bare brukes dersom næringsmiddelet, [...] har et gluteninnhold på høyst 100 mg/kg i det næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren.

Dere må huske at merking som følger matinformasjonsforordningen ikke skal villede forbrukeren til å tro at produktet har særlige egenskaper, når alle lignende matvarer har samme egenskaper. Derfor vil utsagnet «glutenfri» på produkter som alltid er uten gluten, for eksempel frukt og grønt, være villedende.

Regelverk

  1. Forordning (EU) 828/2014 (glutenforordningen) artikkel 3 og vedlegget
  2. Forordning (EU) 1169/2011 (matinformasjonsforordningen) artikkel 7, nr. 1, bokstav c. og artikkel 36, nr. 3, bokstav d)

Forordning (EU) 828/2014 (glutenforordningen) artikkel 3 og vedlegget

Artikkel 3
Opplysninger til forbrukerne

1. Når det gis opplysninger til forbrukerne om fravær eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler, skal disse opplysningene utelukkende gis i form av de angivelsene og i samsvar med de vilkårene som er fastsatt i vedlegget.
2. Næringsmiddelopplysningene nevnt i nr. 1 kan ledsages av angivelsen «egnet for personer med glutenintoleranse» eller «egnet for personer med cøliaki».
3. Næringsmiddelopplysningene nevnt i nr. 1 kan ledsages av angivelsen «særlig sammensatt for personer med glutenintoleranse» eller «særlig sammensatt for personer med cøliaki» dersom næringsmiddelet er særlig framstilt, bearbeidet og/eller tilberedt for å
  1. a.
    redusere gluteninnholdet i én eller flere av de glutenholdige ingrediensene, eller
  2. b.
    erstatte de glutenholdige ingrediensene med andre ingredienser som er naturlig glutenfrie.

VEDLEGG
Tillatte angivelser av fravær eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler og vilkår for bruken av angivelsene

  • A.Allmenne krav
  • GLUTENFRI
    Angivelsen «glutenfri» kan brukes bare dersom næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren, har et gluteninnhold på høyst 20 mg/kg.
  • SVÆRT LAVT GLUTENINNHOLD
    Angivelsen «svært lavt gluteninnhold» kan brukes bare dersom næringsmiddelet, som består av eller inneholder én eller flere ingredienser framstilt av hvete, rug, bygg, havre eller krysninger av disse, og som er særlig bearbeidet for å redusere gluteninnholdet, har et gluteninnhold på høyst 100 mg/kg i det næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren.
  • B.Ytterligere krav til næringsmidler som inneholder havre
    Havre i et næringsmiddel som betegnes som glutenfritt, eller som har et svært lavt gluteninnhold, skal være særlig framstilt, tilberedt og/eller bearbeidet for å unngå forurensning med hvete, rug, bygg eller krysninger av disse, og gluteninnholdet i slik havre skal være på høyst 20 mg/kg.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) 1169/2011 (matinformasjonsforordningen) artikkel 7, nr. 1, bokstav c. og artikkel 36, nr. 3, bokstav d)

Artikkel 7
God opplysningspraksis

1. Næringsmiddelopplysninger skal ikke være villedende, særlig
  1. a.
    med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte,
  2. b.
    ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har,
  3. c.
    ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves,
  4. d.
    ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
2. Næringsmiddelopplysninger skal være korrekte, tydelige og enkle for forbrukeren å forstå.
3. Med forbehold for unntak i unionslovgivningen som får anvendelse på naturlig mineralvann og på næringsmidler til bruk ved spesielle ernæringsmessige behov, skal næringsmiddelopplysninger ikke tillegge et næringsmiddel egenskaper som forebygging, behandling eller helbredelse av sykdom hos mennesker eller skape inntrykk av slike egenskaper.
4. Nr. 1, 2 og 3 får også anvendelse på
  1. a.
    reklame,
  2. b.
    presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.

Artikkel 36
Gjeldende krav

1. Dersom næringsmiddelopplysningene nevnt i artikkel 9 og 10 angis på frivillig grunnlag, skal de oppfylle kravene fastsatt i kapittel IV avsnitt 2 og 3.
2. Næringsmiddelopplysninger som angis på frivillig grunnlag, skal oppfylle følgende krav:
  1. a.
    De skal ikke villede forbrukeren, som nevnt i artikkel 7,
  2. b.
    de skal ikke være tvetydige eller forvirrende for forbrukeren, og
  3. c.
    de skal eventuelt være basert på relevante vitenskapelige data.
3. Kommisjonen skal vedta gjennomføringsrettsakter for anvendelsen av kravene nevnt i nr. 2 i denne artikkel når det gjelder følgende frivillige næringsmiddelopplysninger:
  1. a.
    opplysninger om mulig og utilsiktet forekomst i næringsmidler av stoffer eller produkter som forårsaker allergier eller intoleranser,
  2. b.
    opplysninger om et næringsmiddels egnethet for vegetarianere eller veganere, og
  3. c.
    angivelse av referanseinntak for bestemte befolkningsgrupper i tillegg til referanseinntakene fastsatt i vedlegg XIII.

M1

  1. d.
    opplysninger om fravær av eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler.

M1

Disse gjennomføringsrettsaktene skal vedtas etter framgangsmåten med undersøkelseskomité omhandlet i artikkel 48 nr. 2.
4. Dersom driftsansvarlige for næringsmiddelforetak angir frivillige næringsmiddelopplysninger som er innbyrdes avvikende og kan villede eller forvirre forbrukerne, kan Kommisjonen for å sikre at forbrukerne blir korrekt informert, ved hjelp av delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 51 vedta bestemmelser om frivillige næringsmiddelopplysninger i tillegg til dem som er nevnt i nr. 3 i denne artikkel.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: