Ernæringspåstander om gluten
Påstander om innhold av gluten er ikke listet opp blant de tillatte ernæringspåstandene.
Kravene for bruk av påstandene «glutenfri» og «svært lavt innhold av gluten» er gitt i vedlegget til glutenforordningen, som er tatt inn som vedlegg til matinformasjonsforskriften.
I glutenforordningens vedlegg gis det maksimumsgrenser for hvor mye gluten et næringsmiddel kan inneholde for å kunne markedsføres med de ulike påstandene:
- Angivelsen glutenfri kan brukes bare dersom næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren, har et gluteninnhold på høyst 20 mg/kg.
- Angivelsen svært lavt gluteninnhold kan bare brukes dersom næringsmiddelet, [...] har et gluteninnhold på høyst 100 mg/kg i det næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren.
Dere må huske at merking som følger matinformasjonsforordningen ikke skal villede forbrukeren til å tro at produktet har særlige egenskaper, når alle lignende matvarer har samme egenskaper. Derfor vil utsagnet «glutenfri» på produkter som alltid er uten gluten, for eksempel frukt og grønt, være villedende.
Regelverk
- Forordning (EU) 828/2014 (glutenforordningen) artikkel 3 og vedlegget
- Forordning (EU) 1169/2011 (matinformasjonsforordningen) artikkel 7, nr. 1, bokstav c. og artikkel 36, nr. 3, bokstav d)
Forordning (EU) 828/2014 (glutenforordningen) artikkel 3 og vedlegget
Artikkel 3
Opplysninger til forbrukerne
-
a. redusere gluteninnholdet i én eller flere av de glutenholdige ingrediensene, eller -
b. erstatte de glutenholdige ingrediensene med andre ingredienser som er naturlig glutenfrie.
VEDLEGG
Tillatte angivelser av fravær eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler og vilkår for bruken av angivelsene
-
A.Allmenne krav -
GLUTENFRI Angivelsen «glutenfri» kan brukes bare dersom næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren, har et gluteninnhold på høyst 20 mg/kg. -
SVÆRT LAVT GLUTENINNHOLD Angivelsen «svært lavt gluteninnhold» kan brukes bare dersom næringsmiddelet, som består av eller inneholder én eller flere ingredienser framstilt av hvete, rug, bygg, havre eller krysninger av disse, og som er særlig bearbeidet for å redusere gluteninnholdet, har et gluteninnhold på høyst 100 mg/kg i det næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren. -
B.Ytterligere krav til næringsmidler som inneholder havre Havre i et næringsmiddel som betegnes som glutenfritt, eller som har et svært lavt gluteninnhold, skal være særlig framstilt, tilberedt og/eller bearbeidet for å unngå forurensning med hvete, rug, bygg eller krysninger av disse, og gluteninnholdet i slik havre skal være på høyst 20 mg/kg.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 1169/2011 (matinformasjonsforordningen) artikkel 7, nr. 1, bokstav c. og artikkel 36, nr. 3, bokstav d)
Artikkel 7
God opplysningspraksis
-
a. med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte, -
b. ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har, -
c. ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves, -
d. ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
-
a. reklame, -
b. presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.
Artikkel 36
Gjeldende krav
-
a. De skal ikke villede forbrukeren, som nevnt i artikkel 7, -
b. de skal ikke være tvetydige eller forvirrende for forbrukeren, og -
c. de skal eventuelt være basert på relevante vitenskapelige data.
-
a. opplysninger om mulig og utilsiktet forekomst i næringsmidler av stoffer eller produkter som forårsaker allergier eller intoleranser, -
b. opplysninger om et næringsmiddels egnethet for vegetarianere eller veganere, og -
c. angivelse av referanseinntak for bestemte befolkningsgrupper i tillegg til referanseinntakene fastsatt i vedlegg XIII.
► M1
-
d. opplysninger om fravær av eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler.
◄ M1
Kilde: Lovdata.no