Ernæringspåstander om gluten

Påstander om innhold av gluten er ikke listet opp blant de tillatte ernæringspåstandene.

Publisert

Kravene for bruk av påstandene «glutenfri» og «svært lavt innhold av gluten» er gitt i vedlegget til glutenforordningen, som er tatt inn som vedlegg til matinformasjonsforskriften.

I glutenforordningens vedlegg gis det maksimumsgrenser for hvor mye gluten et næringsmiddel kan inneholde for å kunne markedsføres med de ulike påstandene:

  • Angivelsen glutenfri kan brukes bare dersom næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren, har et gluteninnhold på høyst 20 mg/kg.
  • Angivelsen svært lavt gluteninnhold kan bare brukes dersom næringsmiddelet, [...] har et gluteninnhold på høyst 100 mg/kg i det næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren.

Dere må huske at merking som følger matinformasjonsforordningen ikke skal villede forbrukeren til å tro at produktet har særlige egenskaper, når alle lignende matvarer har samme egenskaper. Derfor vil utsagnet «glutenfri» på produkter som alltid er uten gluten, for eksempel frukt og grønt, være villedende.

Siden er en del av denne veiledningen: