Hvilke ernæringspåstander er tillatt, og hva er bruksbetingelsene?

Under finner dere en oversikt over alle tillatte ernæringspåstander som er listet opp i forordningens vedlegg. For oversiktens skyld har vi gruppert like påstander sammen. Vi gir utdypende tolkinger der det er relevant.

Publisert

Vi skiller mellom tre ulike kategorier av ernæringspåstander. Dette er påstander som viser til

  • innhold
    • opplysning om at et næringsmiddel inneholder eller er en kilde til et stoff
    • opplysning om et høyt innhold
    • opplysning om et lavt innhold
  • fravær av innhold
  • økt eller redusert innhold

Påstander som viser til et konkret innhold av et stoff, slik som for eksempel «Nå med X g [næringsstoffets navn]», kan enten angi et konkret lavt eller høyt innhold, eller vise til et økt eller redusert innhold. Dette vil være avhengig av konteksten.

Forklaringene vi gir i kapitlene under må leses i sammenheng med vedlegget til forordningen.

Ernæringspåstander som viser til at et næringsmiddel inneholder eller er en kilde til et gitt næringsstoff

Oversikt: Tillatte ernæringspåstander som viser til at et næringsmiddel inneholder eller er en kilde til et gitt næringsstoff.

PåstandEksempler på alternativ formuleringVilkår for bruk
Kostfiberkilde

Kilde til kostfiber

Minst 3 g kostfiber per 100 g eller minst 1,5 g kostfiber per 100 kcal
Fiberkilde
ProteinkildeKilde til proteinMinst 12 % av energiinnholdet i næringsmiddelet må komme fra proteiner
Kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]JernkildeNæringsmiddelet må minst inneholde en betydelig mengde, som definert i matinformasjonsforordningen
Med vitamin D
Tilsatt vitamin C
Inneholder [navn på næringsstoff eller annet stoff]Inneholder lutein

Næringsmiddelet må overholde alle bestemmelsene i forordningen, særlig artikkel 5 om krav til innhold og sammensetning.

For vitaminer og mineraler skal vilkårene for kilde til gjelde

Inneholder xylitol
Kilde til omega-3-fettsyrer 

Minst 0,3 g ALA per 100 g og per 100 kcal, eller

Minst 40 mg EPA + DHA per 100 g og per 100 kcal