Hvilke ernæringspåstander er tillatt, og hva er bruksbetingelsene?
Under finner dere en oversikt over alle tillatte ernæringspåstander som er listet opp i forordningens vedlegg. For oversiktens skyld har vi gruppert like påstander sammen. Vi gir utdypende tolkinger der det er relevant.
Vi skiller mellom tre ulike kategorier av ernæringspåstander. Dette er påstander som viser til
- innhold
- opplysning om at et næringsmiddel inneholder eller er en kilde til et stoff
- opplysning om et høyt innhold
- opplysning om et lavt innhold
- fravær av innhold
- økt eller redusert innhold
Påstander som viser til et konkret innhold av et stoff, slik som for eksempel «Nå med X g [næringsstoffets navn]», kan enten angi et konkret lavt eller høyt innhold, eller vise til et økt eller redusert innhold. Dette vil være avhengig av konteksten.
Forklaringene vi gir i kapitlene under må leses i sammenheng med vedlegget til forordningen.
Ernæringspåstander som viser til at et næringsmiddel inneholder eller er en kilde til et gitt næringsstoff
Oversikt: Tillatte ernæringspåstander som viser til at et næringsmiddel inneholder eller er en kilde til et gitt næringsstoff.
Påstand | Eksempler på alternativ formulering | Vilkår for bruk |
---|---|---|
Kostfiberkilde | Kilde til kostfiber | Minst 3 g kostfiber per 100 g eller minst 1,5 g kostfiber per 100 kcal |
Fiberkilde | ||
Proteinkilde | Kilde til protein | Minst 12 % av energiinnholdet i næringsmiddelet må komme fra proteiner |
Kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral] | Jernkilde | Næringsmiddelet må minst inneholde en betydelig mengde, som definert i matinformasjonsforordningen |
Med vitamin D | ||
Tilsatt vitamin C | ||
Inneholder [navn på næringsstoff eller annet stoff] | Inneholder lutein | Næringsmiddelet må overholde alle bestemmelsene i forordningen, særlig artikkel 5 om krav til innhold og sammensetning. For vitaminer og mineraler skal vilkårene for kilde til gjelde |
Inneholder xylitol | ||
Kilde til omega-3-fettsyrer | Minst 0,3 g ALA per 100 g og per 100 kcal, eller Minst 40 mg EPA + DHA per 100 g og per 100 kcal |