Om å framheve en egenskap når alle lignende næringsmidler har tilsvarende egenskaper
I fravær av de såkalte ernæringsprofilene kan tillatte ernæringspåstander brukes om alle næringsmidler som oppfyller vilkårene for bruk, i noen tilfeller også selv om alle lignende næringsmidler har tilsvarende egenskaper.
Matinformasjonsforordningen forbyr å angi særlige egenskaper ved et næringsmiddel dersom alle lignende næringsmidler har tilsvarende egenskaper, jf. artikkel 7, nr. 1, bokstav c) om villedning. Dette innebærer at bruk av ernæringspåstanden «fettfri» i markedsføring av en leskedrikk, ut fra bestemmelsene i matinformasjonsforordningen, i noen tilfeller kan være forbudt fordi det ikke er vanlig at slike drikker inneholder fett.
Påstandsforordningen supplerer de generelle bestemmelsene i matinformasjonsforordningen. Det innebærer (så lenge de såkalte ernæringsprofilene ikke er etablert) at de tillatte ernæringspåstandene kan brukes om alle næringsmidler som oppfyller vilkårene for bruk, særlig hvis dere formulerer påstanden på en slik måte at det kommer fram at alle lignende produkter har denne egenskapen, jf. EU-kommisjonens dokument med spørsmål og svar til matinformasjonsforordningen, del II, punkt 2.1 Fair information practices.
EU-kommisjonens dokument med spørsmål og svar om matinformasjonsforordningen (eur-lex.europa.eu)
Det er også en forutsetning at dere ikke villeder forbrukeren når næringsmiddelet, merkingen og markedsføringen ses under ett, jf. påstandsforordningen artikkel 3.
På en laksefilet kan dere skrive «kilde til omega-3-fettsyrer», men det vil være mer informativt dersom dere skriver «laks er en kilde til omega-3-fettsyrer». Dette kan dere gjøre selv om alle tilsvarende produkter er kilde til omega-3-fettsyrer.
Regelverk
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 3, artikkel 4, nr. 1 og nr. 2
- Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 7, nr. 1, bokstav c)
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 3, artikkel 4, nr. 1 og nr. 2
Artikkel 3
Allmenne prinsipper for alle påstander
-
a. være uriktige, tvetydige eller villedende, -
b. reise tvil om andre næringsmidlers trygghet og/eller ernæringsmessige tilstrekkelighet, -
c. oppmuntre til eller overse overforbruk av et næringsmiddel, -
d. angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Unntak for næringsstoffer som ikke kan fås i tilstrekkelige mengder gjennom et balansert og variert kosthold, herunder vilkårene for bruken av dem, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, idet det tas hensyn til de særlige vilkårene som gjelder i medlemsstatene, -
e. vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.
Artikkel 4
Vilkårene for bruk av ernærings- og helsepåstander
-
a. mengdene av visse næringsstoffer og andre stoffer i næringsmiddelet som fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium, -
b. næringsmiddelets (eller næringsmiddelgruppenes) rolle og betydning for og bidrag til kostholdet for befolkningen generelt, eller dersom det er relevant, for visse risikogrupper, herunder barn, -
c. den samlede ernæringsmessige sammensetningen av næringsmiddelet og forekomsten av næringsstoffer som er vitenskapelig anerkjent å ha en helsevirkning.
-
i. om profilene bør fastsettes for næringsmidler generelt og/eller næringsmiddelgrupper, -
ii. valget av og avveiningen mellom næringsstoffer som skal tas i betraktning, -
iii. valget av referansemengde/-grunnlag for profilene, -
iv. framgangsmåten for beregning av profilene, og -
v. gjennomførbarhet og prøving av et foreslått system.
-
a. om reduksjon av fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium være tillatt uten henvisning til en profil for det eller de bestemte næringsstoffene som påstanden gjelder, forutsatt at de oppfyller vilkårene fastsatt i denne forordning, -
b. være tillatt selv om et enkelt næringsstoff overskrider ernæringsprofilen, forutsatt at opplysninger er angitt om det bestemte næringsstoffet i nærheten av, på samme side og like iøynefallende som påstanden. Opplysningen skal formuleres slik: «Høyt innhold av [ ...* ] ».
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 7, nr. 1, bokstav c)
Artikkel 7
God opplysningspraksis
-
a. med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte, -
b. ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har, -
c. ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves, -
d. ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
-
a. reklame, -
b. presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.
Kilde: Lovdata.no