Om å framheve en egenskap når alle lignende næringsmidler har tilsvarende egenskaper

I fravær av de såkalte ernæringsprofilene kan tillatte ernæringspåstander brukes om alle næringsmidler som oppfyller vilkårene for bruk, i noen tilfeller også selv om alle lignende næringsmidler har tilsvarende egenskaper.

Publisert

Matinformasjonsforordningen forbyr å angi særlige egenskaper ved et næringsmiddel dersom alle lignende næringsmidler har tilsvarende egenskaper, jf. artikkel 7, nr. 1, bokstav c) om villedning. Dette innebærer at bruk av ernæringspåstanden «fettfri» i markedsføring av en leskedrikk, ut fra bestemmelsene i matinformasjonsforordningen, i noen tilfeller kan være forbudt fordi det ikke er vanlig at slike drikker inneholder fett.

Påstandsforordningen supplerer de generelle bestemmelsene i matinformasjonsforordningen. Det innebærer (så lenge de såkalte ernæringsprofilene ikke er etablert) at de tillatte ernæringspåstandene kan brukes om alle næringsmidler som oppfyller vilkårene for bruk, særlig hvis dere formulerer påstanden på en slik måte at det kommer fram at alle lignende produkter har denne egenskapen, jf. EU-kommisjonens dokument med spørsmål og svar til matinformasjonsforordningen, del II, punkt 2.1 Fair information practices.

EU-kommisjonens dokument med spørsmål og svar om matinformasjonsforordningen (eur-lex.europa.eu)

Det er også en forutsetning at dere ikke villeder forbrukeren når næringsmiddelet, merkingen og markedsføringen ses under ett, jf. påstandsforordningen artikkel 3.

Eksempel på det å å framheve en egenskap

På en laksefilet kan dere skrive «kilde til omega-3-fettsyrer», men det vil være mer informativt dersom dere skriver «laks er en kilde til omega-3-fettsyrer». Dette kan dere gjøre selv om alle tilsvarende produkter er kilde til omega-3-fettsyrer.

Siden er en del av denne veiledningen: