Påstander som antyder at helsen kan påvirkes negativt hvis man ikke inntar et visst næringsmiddel

Det er forbudt å antyde at helsen kan påvirkes negativt dersom man ikke inntar et visst næringsmiddel. Dette forbudet står i påstandsforordningen artikkel 12, bokstav a). Eksplisitte forbud bør tolkes snevert. Ordlyden «dersom man ikke inntar et visst næringsmiddel», viser at det må være en sammenheng mellom ikke-inntak av det bestemte næringsmiddelet og den negative effekten.

Publisert

Slike påstander vil kunne skape eller utnytte frykt hos forbrukeren, og de bryter derfor i slike tilfeller også med kravet i artikkel 3, bokstav e i påstandsforordningen om at helsepåstander ikke skal vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren.

Når markedsføringen antyder at man får bedre helse når man inntar produktet, og at man ikke tørr å slutte med produktet, leser den gjennomsnittlige forbruker det slik at de negative virkningene ikke vil inntre ved inntak, men ved ikke-inntak.

I eksemplene under er fra konkrete saker som er behandlet av Mattilsynet. Eksempel 1 inneholder utsagn som i seg selv er tydelig bygd opp slik at budskapet i markedsføringen er at man får bedre helse når man inntar produkt X, og at de negative virkningene vil inntre dersom man ikke inntar produkt X. I eksempel 2 skapes det et helhetsinntrykk av at produkt X kan redusere uønskede naturlige kroppslige endringer.

Eksempel på påstander som viser til negativ helseeffekt ved å ikke innta produktet og påstand som vil kunne skape eller utnytte frykt

Eksempel 1
Markedsføringen gjengir at omfattende forskning “setter et stort spørsmålstegn ved om dagens vanlige kost inneholder nok L-Serin", at det er en dokumentert “ relasjon mellom hjernesvekkelser (...) og mangel på L-Serin", at “når vi blir eldre, skades signalbanene, og etter hvert svekkes hukommelsen og andre funksjoner. (...) Forskerne tror at tilførsel av L-Serin kan forebygge mot aldersrelaterte svekkelser, og eventuelt redusere allerede oppståtte skader på signalbanene”, at “L-Serin er noe vi ofte mangler i voksen alder”, at “kroppen din er avhengig av L-Serin for å kunne opprettholde viktige funksjoner”, at “risikoen for å få demens øker med alderen. (...) Tilskudd på aminosyren L-Serin kan endre alt”.

Eksempel 2
Det brukes sannhetsvitner i markedsføringen som sier at de «ikke tør å slutte» med produkt X. Markedsføringen spiller i stor grad på ulike sportsgrener, det å forbli sprek og aktiv, og det å kunne fungere i jobb.

Påstanden i eksempel 1 viser til negative helsemessige konsekvenser som kan oppstå hvis man ikke inntar produktene. Den er derfor forbudt etter artikkel 12, bokstav a.  

I eksempel 2 skapes et helhetsinntrykk av at produkt X kan redusere uønskede naturlige kroppslige endringer og er forbudt etter artikkel 3, bokstav e.

Regelverk

Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 3 bokstav e. og artikkel 12 bokstav a.

Artikkel 3
Allmenne prinsipper for alle påstander

Ernærings- og helsepåstander kan bare benyttes på merkingen, pakningsutformingen eller i reklamen for næringsmidler som bringes i omsetning i Fellesskapet, dersom de er i samsvar med bestemmelsene i denne forordning.
Med forbehold for direktiv 2000/13/EF og 84/450/EØF, skal ernærings- og helsepåstandene ikke:
  1. a.
    være uriktige, tvetydige eller villedende,
  2. b.
    reise tvil om andre næringsmidlers trygghet og/eller ernæringsmessige tilstrekkelighet,
  3. c.
    oppmuntre til eller overse overforbruk av et næringsmiddel,
  4. d.
    angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Unntak for næringsstoffer som ikke kan fås i tilstrekkelige mengder gjennom et balansert og variert kosthold, herunder vilkårene for bruken av dem, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, idet det tas hensyn til de særlige vilkårene som gjelder i medlemsstatene,
  5. e.
    vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.

Artikkel 12
Begrensninger i bruken av visse helsepåstander

Følgende helsepåstander er ikke tillatt:
  1. a.
    påstander som antyder at helsen kan påvirkes negativt dersom man ikke inntar næringsmiddelet,
  2. b.
    påstander som viser til hvor raskt eller hvor mye man kan gå ned i vekt,
  3. c.
    påstander som viser til anbefalinger fra bestemte leger eller helsepersonell og andre organisasjoner som ikke er nevnt i artikkel 11.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: