Hva er en helsepåstand?

En helsepåstand er enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er sammenheng mellom helse og en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller en av dets bestanddeler.

Publisert

Selve definisjonen av helsepåstand gis i påstandsforordningen artikkel 2 punkt 2 nr. 5.

Begrepet helse er ikke definert i påstandsforordningen, men det er bred enighet mellom EU/EØS-landene om at begrepet skal forstås så bredt at alle angivelser eller antydninger til sammenhengen mellom et næringsmiddel og virkningen det har på kroppens funksjoner, inkludert allmenn helse og velferd, skal regnes som helsepåstander. Dette bekreftes også av en dom fra EU-domstolen, jf. EU-dom C-544/10. I dommen er det begrepet lettfordøyelig som er vurdert. 

Andre eksempler kan, avhengig av den konteksten begrepet brukes, være ord og formuleringer som for eksempel 

  • «sunt» 
  • «god for deg» 
  • «velgjørende» 
  • «for ditt velbefinnende» 
  • «oppkvikkende»  
  • «får kroppen til å fungere optimalt» 
  • «riktig drivstoff får kroppen i balanse» 
  • «holder deg i balanse»  

Ulike kategorier for helsepåstander

Helsepåstandene deles i ulike kategorier, som ofte navngis ut fra den artikkelen i påstandsforordningen de introduseres under.

KategoriRegelverkForklaringEksempel på godkjent helsepåstand
FunksjonspåstandArtikkel 13  nr. 1 bokstav aEt næringsstoff eller annet stoff sin betydning for kroppens vekst, utvikling og funksjonerKalsium bidrar til å opprettholde normale knokler
FunksjonspåstandArtikkel 13  nr. 1 bokstav aEt næringsstoff eller annet stoff sin betydning for kroppens vekst, utvikling og funksjonerRugfiber bidrar til normal tarmfunksjon
FunksjonspåstandArtikkel 13  nr. 1 bokstav bPsykologiske eller atferdsmessige funksjonerMagnesium bidrar til normal psykologisk funksjon
FunksjonspåstandArtikkel 13  nr. 1 bokstav cSlanking, vektkontroll, redusert sultfølelse, økt metthetsfølelse eller reduksjon av kostholdets energiinnholdGlukomannan bidrar til vekttap i forbindelse med inntak av energibegrenset kost
Reduksjon i risikofaktor for sykdomArtikkel 14  nr. 1 bokstav aPåstander knyttet til reduksjon i risikofaktor for sykdomBetaglukan fra havre har vist seg å senke/redu­sere blodkolesterol. Høyt blodkolesterol er en risikofaktor i utviklingen av koronar hjertesykdom
Barns utvikling og helseArtikkel 14  nr. 1 bokstav bPåstander om barns utvikling og helseEssensielle fettsyrer er nødvendige for barnets normale vekst og utvikling

Funksjonspåstand

Artikkel 13-påstander er funksjonspåstander som sier noe om et næringsstoff eller et annet stoffs betydning for kroppens vekst, utvikling og funksjoner, psykologiske eller atferdsmessige funksjoner eller betydning for slanking, vektkontroll, nedsatt sultfølelse, økt metthetsfølelse eller reduksjon av kostens energiinnhold.

Reduksjon i risikofaktor for sykdom

Artikkel 14 nr. 1 bokstav a-påstander er toleddede påstander som sier noe om et næringsstoff eller et annet stoffs betydning for reduksjon i en risikofaktor for sykdom.

Barns utvikling og helse

Artikkel 14 nr. 1 bokstav b-påstander omtaler påstander om barns utvikling og helse.

I tillegg regulerer påstandsregelverket også det som i artikkel 10 nr. 3, omtales som «henvisninger til allmenne, uspesifikke gunstige virkninger som et næringsstoff eller et næringsmiddel har på allmenn helse og velferd». De kalles ofte «uspesifikke helsepåstander» eller «artikkel 10 nr. 3-påstander». De skal ikke godkjennes, men kan bare brukes hvis de følges av en godkjent artikkel 13- eller 14-påstand som forklarer det mer generelle utsagnet.

Regelverk

Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2 punkt 2 nr 5, artikkel 10 punkt 3 og artikkel 13 og 14

Artikkel 2
Definisjoner
  1. 1.
    I denne forordning menes med:
    1. a.
      «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1
    2. b.
      «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF,
    3. c.
      «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF,
    4. d.
      «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
  2. 2.
    Videre menes i denne forordning med:
    1. 1.
      «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper,
    2. 2.
      «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene,
    3. 3.
      «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt,
    4. 4.
      «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes:
      1. a.
        den energi (kaloriinnhold) det
        1. i.
          tilfører,
        2. ii.
          tilfører i redusert eller økt mengde, eller
        3. iii.
          ikke tilfører, og/eller
      2. b.
        de næringsstoffene eller de andre stoffene som det
        1. i.
          inneholder,
        2. ii.
          inneholder i redusert eller økt forhold, eller
        3. iii.
          ikke inneholder,
    5. 5.
      «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse,
    6. 6.
      «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker,
    7. 7.
      «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
1 EFT L 31 av 1.2.2002, s. 1. Forordningen sist endret ved kommisjonsforordning (EF) nr. 575/2006 (EUT L 100 av 8.4.2006, s. 3).
Artikkel 10
Særlige vilkår
1. Helsepåstander er forbudt med mindre de oppfyller de allmenne kravene i kapittel II og de særlige kravene i dette kapittel, og er godkjent i samsvar med denne forordning og oppført på listene over godkjente påstander som fastsatt i artikkel 13 og 14.
2. Det er bare tillatt å framsette helsepåstander dersom følgende opplysninger framgår av merkingen, eller dersom det ikke finnes en slik merking, av pakningsutformingen og reklamen:
  1. a.
    en angivelse om betydningen av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil,
  2. b.
    den mengden næringsmiddel og det forbruksmønsteret som kreves for å oppnå den påståtte gunstige virkningen,
  3. c.
    når det er relevant, en angivelse rettet mot personer som bør unngå å innta næringsmiddelet, og
  4. d.
    en hensiktsmessig advarsel mot produkter som kan utgjøre en helserisiko dersom de inntas i for store mengder.
3. Henvisninger til allmenne, ikke-spesifikke gunstige virkninger som næringsstoffet eller næringsmiddelet har på allmenn helse og velferd, kan bare benyttes dersom de følges av en spesifikk helsepåstand som er oppført på listene som fastsatt i artikkel 13 eller 14.
4. Når det er relevant, skal det vedtas retningslinjer for gjennomføringen av denne artikkel etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2 og om nødvendig i samråd med berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
Artikkel 13
Andre helsepåstander enn dem som viser til redusert sykdomsrisiko og barns utvikling og helse
1. Helsepåstander som beskriver eller viser til:
  1. a.
    betydningen et næringsstoff eller et annet stoff har for kroppens vekst, utvikling og funksjoner, eller
  2. b.
    psykologiske og atferdsmessige funksjoner, eller
  3. c.
    med forbehold for direktiv 96/8/EF, slanking, vektkontroll, nedsatt sultfølelse eller økt metthetsfølelse eller reduksjon av energiinnholdet i kostholdet, og som er angitt i listen som fastsatt i nr. 3, kan framsettes uten å gjennomgå framgangsmåtene fastsatt i artikkel 15-19, dersom de:
    1. i.
      bygger på allment anerkjente vitenskapelige bevis, og
    2. ii.
      forstås fullt ut av en gjennomsnittsforbruker.
2. Medlemsstatene skal innen 31. januar 2008 framlegge listene med påstandene nevnt i nr. 1, for Kommisjonen, sammen med vilkårene som gjelder for dem, og henvisninger til relevant vitenskapelig dokumentasjon.
3. Etter samråd med myndigheten, skal Kommisjonen innen 31. januar 2010 etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, vedta en fellesskapsliste med tillatte påstander som nevnt i nr. 1, og alle nødvendige vilkår for bruken av påstandene.
4. Alle endringer i listen nevnt i nr. 3, som bygger på allment anerkjente vitenskapelige bevis, skal vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2 etter samråd med myndigheten, enten på Kommisjonens initiativ eller etter anmodning fra en medlemsstat.
5. Alle tilføyelser til listen over påstander nevnt i nr. 3, som bygger på nyutviklede vitenskapelige bevis og/eller inneholder en anmodning om sikring av data som er underlagt eiendomsrett, skal vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 18, med unntak for påstander om barns utvikling og helse, som skal godkjennes etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 15, 16, 17 og 19.
Artikkel 14
Påstander om redusert sykdomsrisiko og om barns utvikling og helse
M1
1. Uten hensyn til bestemmelsene i artikkel 2 nr. 1 bokstav b) i direktiv 2000/13/EF, kan det benyttes følgende påstander dersom de er godkjent etter framgangsmåten som er fastsatt i artikkel 15, 16, 17 og 19 i denne forordning, med henblikk på oppføring på en fellesskapsliste over slike tillatte påstander sammen med alle de nødvendige vilkårene for bruk av påstandene:
  1. a.
    påstand om redusert sykdomsrisiko,
  2. b.
    påstand om barns utvikling og helse.
M1
2. I tillegg til de allmenne kravene i denne forordning og de særlige kravene i nr. 1, skal merkingen, eller dersom det ikke finnes noen merking, pakningsutformingen eller reklamen, ved påstander om redusert sykdomsrisiko, også inneholde en angivelse av at den sykdommen påstanden gjelder, kan ha mange risikofaktorer, og at en endring av en av disse risikofaktorene kan, men ikke nødvendigvis vil, ha en gunstig virkning.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no