Hva er en helsepåstand?
En helsepåstand er enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er sammenheng mellom helse og en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller en av dets bestanddeler.
Selve definisjonen av helsepåstand gis i påstandsforordningen artikkel 2 punkt 2 nr. 5.
Begrepet helse er ikke definert i påstandsforordningen, men det er bred enighet mellom EU/EØS-landene om at begrepet skal forstås så bredt at alle angivelser eller antydninger til sammenhengen mellom et næringsmiddel og virkningen det har på kroppens funksjoner, inkludert allmenn helse og velferd, skal regnes som helsepåstander. Dette bekreftes også av en dom fra EU-domstolen, jf. EU-dom C-544/10. I dommen er det begrepet lettfordøyelig som er vurdert.
Andre eksempler kan, avhengig av den konteksten begrepet brukes, være ord og formuleringer som for eksempel
- «sunt»
- «god for deg»
- «velgjørende»
- «for ditt velbefinnende»
- «oppkvikkende»
- «får kroppen til å fungere optimalt»
- «riktig drivstoff får kroppen i balanse»
- «holder deg i balanse»
Ulike kategorier for helsepåstander
Helsepåstandene deles i ulike kategorier, som ofte navngis ut fra den artikkelen i påstandsforordningen de introduseres under.
Kategori | Regelverk | Forklaring | Eksempel på godkjent helsepåstand |
---|---|---|---|
Funksjonspåstand | Artikkel 13 nr. 1 bokstav a | Et næringsstoff eller annet stoff sin betydning for kroppens vekst, utvikling og funksjoner | Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler |
Funksjonspåstand | Artikkel 13 nr. 1 bokstav a | Et næringsstoff eller annet stoff sin betydning for kroppens vekst, utvikling og funksjoner | Rugfiber bidrar til normal tarmfunksjon |
Funksjonspåstand | Artikkel 13 nr. 1 bokstav b | Psykologiske eller atferdsmessige funksjoner | Magnesium bidrar til normal psykologisk funksjon |
Funksjonspåstand | Artikkel 13 nr. 1 bokstav c | Slanking, vektkontroll, redusert sultfølelse, økt metthetsfølelse eller reduksjon av kostholdets energiinnhold | Glukomannan bidrar til vekttap i forbindelse med inntak av energibegrenset kost |
Reduksjon i risikofaktor for sykdom | Artikkel 14 nr. 1 bokstav a | Påstander knyttet til reduksjon i risikofaktor for sykdom | Betaglukan fra havre har vist seg å senke/redusere blodkolesterol. Høyt blodkolesterol er en risikofaktor i utviklingen av koronar hjertesykdom |
Barns utvikling og helse | Artikkel 14 nr. 1 bokstav b | Påstander om barns utvikling og helse | Essensielle fettsyrer er nødvendige for barnets normale vekst og utvikling |
Funksjonspåstand
Artikkel 13-påstander er funksjonspåstander som sier noe om et næringsstoff eller et annet stoffs betydning for kroppens vekst, utvikling og funksjoner, psykologiske eller atferdsmessige funksjoner eller betydning for slanking, vektkontroll, nedsatt sultfølelse, økt metthetsfølelse eller reduksjon av kostens energiinnhold.
Reduksjon i risikofaktor for sykdom
Artikkel 14 nr. 1 bokstav a-påstander er toleddede påstander som sier noe om et næringsstoff eller et annet stoffs betydning for reduksjon i en risikofaktor for sykdom.
Barns utvikling og helse
Artikkel 14 nr. 1 bokstav b-påstander omtaler påstander om barns utvikling og helse.I tillegg regulerer påstandsregelverket også det som i artikkel 10 nr. 3, omtales som «henvisninger til allmenne, uspesifikke gunstige virkninger som et næringsstoff eller et næringsmiddel har på allmenn helse og velferd». De kalles ofte «uspesifikke helsepåstander» eller «artikkel 10 nr. 3-påstander». De skal ikke godkjennes, men kan bare brukes hvis de følges av en godkjent artikkel 13- eller 14-påstand som forklarer det mer generelle utsagnet.
Regelverk
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2 punkt 2 nr 5, artikkel 10 punkt 3 og artikkel 13 og 14
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Artikkel 10
Særlige vilkår
-
a. en angivelse om betydningen av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil, -
b. den mengden næringsmiddel og det forbruksmønsteret som kreves for å oppnå den påståtte gunstige virkningen, -
c. når det er relevant, en angivelse rettet mot personer som bør unngå å innta næringsmiddelet, og -
d. en hensiktsmessig advarsel mot produkter som kan utgjøre en helserisiko dersom de inntas i for store mengder.
Artikkel 13
Andre helsepåstander enn dem som viser til redusert sykdomsrisiko og barns utvikling og helse
-
a. betydningen et næringsstoff eller et annet stoff har for kroppens vekst, utvikling og funksjoner, eller -
b. psykologiske og atferdsmessige funksjoner, eller -
c. med forbehold for direktiv 96/8/EF, slanking, vektkontroll, nedsatt sultfølelse eller økt metthetsfølelse eller reduksjon av energiinnholdet i kostholdet, og som er angitt i listen som fastsatt i nr. 3, kan framsettes uten å gjennomgå framgangsmåtene fastsatt i artikkel 15-19, dersom de: -
i. bygger på allment anerkjente vitenskapelige bevis, og -
ii. forstås fullt ut av en gjennomsnittsforbruker.
-
Artikkel 14
Påstander om redusert sykdomsrisiko og om barns utvikling og helse
-
a. påstand om redusert sykdomsrisiko, -
b. påstand om barns utvikling og helse.
Kilde: Lovdata.no