Frivillig merking av ikke-ferdigpakkede matvarer
Ikke-ferdigpakkede matvarer kan på frivillig basis merkes med andre opplysninger.
Dette kan for eksempel være:
- opprinnelse
- næringsdeklarasjon
- ingredienser
- holdbarhetsdato
- ernærings- og helsepåstander
Reglene for frivillig informasjon på ikke-ferdigpakkede matvarer er styrt av hovedprinsippet i matinformasjonsregelverket:
Frivillig informasjon er tillatt, så lenge den er korrekt, ikke er villedende, tvetydig eller forstyrrer forbrukeren i å forstå den obligatoriske informasjonen.
Det betyr at dersom du velger å utstyre dine matvarer med for eksempel næringsdeklarasjon, skal den oppfylle krav i regelverket om den. Merker du en matvare som glutenfri, må du kunne dokumentere at den overholder kravene for å bli kalt glutenfri:
Merking av glutenfrie produkter
Regelverk
Matinformasjonsforskriften
Artikkel 36
Gjeldende krav
-
a. De skal ikke villede forbrukeren, som nevnt i artikkel 7, -
b. de skal ikke være tvetydige eller forvirrende for forbrukeren, og -
c. de skal eventuelt være basert på relevante vitenskapelige data.
-
a. opplysninger om mulig og utilsiktet forekomst i næringsmidler av stoffer eller produkter som forårsaker allergier eller intoleranser, -
b. opplysninger om et næringsmiddels egnethet for vegetarianere eller veganere, og -
c. angivelse av referanseinntak for bestemte befolkningsgrupper i tillegg til referanseinntakene fastsatt i vedlegg XIII.
► M1
-
d. opplysninger om fravær av eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler.
◄ M1
Kilde: Lovdata.no