Fakta om radioaktivitet
Det finnes både naturlige og menneskeskapte radioaktive stoffer i maten vår.
Radioaktive stoffer har ustabile atomkjerner som før eller senere vil omdannes til et annet grunnstoff eller variant. Når dette skjer sendes det ut energi i form av ioniserende stråling (alfa, beta-, og eller gammastråling.) Denne energien kan skade celler i kroppen.
Tsjernobylulykken er det største kilden til radioaktiv forurensing i norsk mat. Heldigvis er helserisikoen knyttet til radioaktivitet i næringsmidler lav for de aller fleste. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), beskriver forekomsten og vurderinger på sine nettsider.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet: Radioaktivitet i mat og drikke (dsa.no)
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utarbeidet i 2017 en risikovurdering om radioaktivitet i mat. Her beskrives konsekvenser av de vanligste naturlige radioaktive stoffene som finnes i mat og også det menneskeskapte radioaktive stoffet cesium 137 som vi fortsatt finner rester av i naturen i Norge. Hovedfunnet i risikovurderingen er at helserisikoen ved radioaktivitet i mat og drikke i Norge er lav for de aller fleste. De som spiser mye reinsdyrkjøtt fra sterkt forurensede områder og de som drikker vann fra brønn med radon, er mest utsatt.
Les risikovurderingen: Lav helserisiko ved radioaktivitet i mat og drikke (vkm.no)
Les mer
Radioaktivitet og atomberedskap
Radioaktivitet i mat og miljø (dsa.no)