Til hovedinnhold

Radioaktivitet

Norge fikk betydelig nedfall etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Radioaktivt cesium (137Cs) har vært det største problemet på grunn av halveringstiden på 30 år.

Publisert
Bilde av reinsdyr
Kostholdsrådene til befolkningsgrupper som spiser mye reinkjøtt, gjelder fremdeles. Foto: Mattilsynet

De hardest rammete områdene har vært fulgt opp

Høyfjellsområdene i Gudbrandsdalen, Valdres, indre deler av Trøndelagsfylkene, samt sydlige deler av Nordland var de områdene som ble hardest rammet av radioaktivt nedfall.

Nedfallet skapte særlig problemer for småfe på utmarksbeite og for reinsdyr.

Helt fram til koronapandemien har det blitt målt levende sau og reinsdyr systematisk i mange besetninger og berørte områder. 

Fra 2019 er det målt rundt 25 besetninger årlig for å følge nivåene, og holde målekunnskapen i hevd.

Mattilsynet fortsetter med et enklere og nedskalert måleopplegg av cesium-137 i sau og rein fremover.

Vi har gjennomgått radioaktivitetsforvaltningen for mat, og foreslått forenklinger som matdepartementene har gitt sin tilslutning til.

Det planlegges en høring med forslag til endringer på forskrifter på radioaktivitets området.

Overvåking og målinger

Det tas ut kjøttprøver på slakteriene i overvåkningsprogrammet for radioaktivitet i mat av sau og reinsdyr, for å kunne følge nivåene i kjøtt.  

Måleresultatene viser at det radioaktive innholdet i utsatte næringsmidler (småfe, reinsdyr og vill ferskvannsfisk), er betydelig lavere enn det som var tilfelle de første årene etter Tsjernobyl-ulykken. Noen reinsdyr og småfe fra utsatte områder kan imidlertid fortsatt ha høye verdier.

Vi vil derfor fortsette med overvåkingen av kjøtt og bruk av berlinerblått i saltslikkestein framover. Helsefaren knyttet til radioaktivitet er vurdert av VKM.

Radioaktivitet i norsk mat 2016–2018

Lav helserisiko ved radioaktivitet i mat og drikke (vkm.no)

Tiltak og råd om radioaktivitet