Kom i gang - startpakken trinn for trinn
Mattilsynet har laget en videoserie som guider deg som oppstartsbedrift trinn for trinn:
Hvordan registrere din bedrift hos Mattilsynet
Tilbake til hovedsiden for startpakke for nye matvirksomheter
Foreign languages
The Norwegian Food Authority has made a series of videos that gives step by step guidance to new business owners, regarding rules and regulations for food safety hygiene. The videos are in Norwegian language, but they are texted in the following other languages: English, Vietnamese and Arabic. Click on the CC-button to enable subtitles
Se neste video
Spørsmål og svar
Hvilket regelverk gjelder for min matvirksomhet?
Alle som skal drive et serveringssted må følge flere lover og regler. Dette skal sikre at maten som lages er trygg. De viktigste reglene som Mattilsynet er ansvarlig for, finner du i matloven, næringsmiddelhygieneforskriften og internkontrollforskriften. Du kan også finne dem på Lovdata.
Mange andre etater har også krav til deg som skal starte matbedrift. Finn fram til reglene som gjelder deg ved å bruke e-guiden for serveringsbransjen hos Altinn.
Når kommer Mattilsynet på tilsyn?
Når du har registrert deg vil Mattilsynet vurdere når du skal få tilsyn, ut i fra en helhetsvurdering av risiko og kapasitet.
Er vi en smilefjesbedrift?
Restaurant, kafe, og andre spisesteder hvor kundene sitter og spiser maten på stedet er med i smilefjesordningen. Steder uten sitteplasser, men bare take-away er ikke med i ordningen. Det samme gjelder kantiner, bensinstasjoner og institusjoner. Mattilsynet vurderer i hvert enkelt tilfelle om en bedrift er med eller ikke.
Smilefjessymbolene som deles ut har tre varianter: smilefjes, strekmunn og sur munn. Smilefjeset skal vise hvordan den hygieniske standarden var ved siste inspeksjon.
Hva er kravene til Food trucks?
I en Food truck er det begrenset med plass, og matserveringen krever derfor god planlegging. Du vil som regel trenge en base med et kjøkken hvor du kan forberede maten og vaske opp. Du trenger også lagringsplass for matvarer og utstyr på basen.
Overflatene i vogna skal være lette å rengjøre, og du må ha tilgjengelig håndvask. De fleste slike vogner har vanntank. Vannet du bruker skal ha drikkevannskvalitet. Husk også nok benkeplass til å håndtere maten og nok kapasitet på kjøle- og fryseutstyr, og eventuelt utstyr for steking/koking og varmholding.
Krav til internkontroll, sporbarhet og allergenmerking er de samme som gjelder for andre matbedrifter. Food trucks og matvogner skal registreres hos Mattilsynet.