Å starte ny matbedrift

Publisert 05.06.2019     Sist endret 21.01.2020
335084880

Kom i gang - startpakken trinn for trinn

Mattilsynet har laget en videoserie som guider deg som oppstartsbedrift trinn for trinn:

Å starte ny matbedrift

Lær om lokaler og innredning

Lær om mathåndtering

Lær om internkontroll

Hvordan registrere din bedrift hos Mattilsynet

Tilbake til hovedsiden for startpakke for nye matvirksomheter 

Foreign languages

The Norwegian Food Authority has made a series of videos that gives step by step guidance to new business owners, regarding rules and regulations for food safety hygiene. The videos are in Norwegian language, but they are texted in the following other languages: English, Vietnamese and Arabic. Click on the CC-button to enable subtitles

Se neste video

Spørsmål og svar

Hvilket regelverk gjelder for min matvirksomhet?

Alle som skal drive et serveringssted må følge flere lover og regler. Dette skal sikre at maten som lages er trygg. De viktigste reglene som Mattilsynet er ansvarlig for, finner du i matloven, næringsmiddelhygieneforskriften og internkontrollforskriften. Du kan også finne dem på Lovdata.

Mange andre etater har også krav til deg som skal starte matbedrift. Finn fram til reglene som gjelder deg ved å bruke e-guiden for serveringsbransjen hos Altinn.

Når kommer Mattilsynet på tilsyn?

Når du har registrert deg vil Mattilsynet vurdere når du skal få tilsyn, ut i fra en helhetsvurdering av risiko og kapasitet.

Er vi en smilefjesbedrift?

Restaurant, kafe, og andre spisesteder hvor kundene sitter og spiser maten på stedet er med i smilefjesordningen. Steder uten sitteplasser, men bare take-away er ikke med i ordningen. Det samme gjelder kantiner, bensinstasjoner og institusjoner. Mattilsynet vurderer i hvert enkelt tilfelle om en bedrift er med eller ikke.

Smilefjessymbolene som deles ut har tre varianter: smilefjes, strekmunn og sur munn. Smilefjeset skal vise hvordan den hygieniske standarden var ved siste inspeksjon.

Hva er kravene til Food trucks?

I en Food truck er det begrenset med plass, og matserveringen krever derfor god planlegging. Du vil som regel trenge en base med et kjøkken hvor du kan forberede maten og vaske opp. Du trenger også lagringsplass for matvarer og utstyr på basen.

Overflatene i vogna skal være lette å rengjøre, og du må ha tilgjengelig håndvask. De fleste slike vogner har vanntank. Vannet du bruker skal ha drikkevannskvalitet. Husk også nok benkeplass til å håndtere maten og nok kapasitet på kjøle- og fryseutstyr, og eventuelt utstyr for steking/koking og varmholding. 

Krav til internkontroll, sporbarhet og allergenmerking er de samme som gjelder for andre matbedrifter. Food trucks og matvogner skal registreres hos Mattilsynet.

Fant du det du lette etter?
Denne artikkelen har en video
QR code for video. Used when printing a video
For å se videoen må du laste ned en QR-kodeleser til din mobil/nettbrett. Bruk f. eks gratisappen Beetagg som støtter de aller fleste typer enheter.