Hvorfor kan jeg ikke ta med meg kjøtt- eller melkeprodukter hjem fra et land hvis jeg trygt kan spise de samme produktene når jeg er der?


Publisert 25.10.2012 | Sist endret 25.10.2012

I Norge og i resten av EU/EØS-området har vi en veldig god dyrehelsestatus, mange svært smittsomme og kostbare dyresykdommer som kan være vanlige andre steder i verden finnes ikke hos oss. Disse sykdommene er ikke nødvendigvis noen risiko for mennesker, men de kan overføres fra matrester til dyr som spiser disse. Da kan de spre seg raskt mellom besetninger, føre til lidelse for dyrene som blir smittet og store økonomiske tap for samfunnet.

For eksempel regner man med at munn- og klovsykeutbruddet i Storbritannia og deler av det europeiske kontinentet oppsto fordi griser på en gård ble fôret med ubehandlede matrester som var ulovlig importert. Derfor er det strengt forbudt å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter fra tredjestater inn i EU/EØS.

Fant du det du lette etter?