Privat import av mat. Hva kan jeg ta med meg fra utlandet?

Publisert 25.10.2012     Sist endret 06.07.2017

Fra land utenfor EU/EØS (tredjestater)

Det er forbudt å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter til Norge og EU fra tredjestater (land utenfor EU/EØS). Forbudet gjelder også mottak av postforsendelser. Du kan se mer om dette i video fra EU.

Forbudet gjelder ikke dersom du kommer fra Sveits, Liechtenstein, Andorra eller San Marino. Reisende fra disse landene blir betraktet som om de kommer fra EØS-land.

Fra land utenfor EU/EØS kan du ta med til eget konsum inntil totalt 2 kg morsmelkerstatning, barnemat og særlige næringsmidler som er nødvendige av medisinske grunner, forutsatt at:

  • produktet ikke krever kjøling før de åpnes
  • det er et ferdigpakket, navnebeskyttet produkt
  • emballasjen er ubrutt, med mindre produktet er i bruk

Du kan ta med inntil 1 kg av andre animalske næringsmidler enn kjøtt, kjøttprodukter, melk og melkeprodukter. Dette gjelder for eksempel honning, fisk og sjømat.

Følgende produkter er det, innenfor tollkvoten, tillatt å ta med seg, forutsatt at produktet er:

1. holdbart i romtemperatur, eller er gjennomkokt eller fullstendig varmebehandlet
2. tydelig merket som bestemt til konsum
3. forsvarlig emballert

  • Brød, kaker, kjeks, sjokolade og konfektprodukter (herunder godteri) som inneholder mindre enn 50% av bearbeidede melke- og eggprodukter
  • Kosttilskudd i forbrukerpakninger som inneholder mindre enn 20% bearbeidede animalske produkter annet enn kjøttprodukter
  • Pasta og nudler som ikke er blandet eller fylt med kjøttprodukter og som inneholder mindre enn 50 % av bearbeidede melke- og eggprodukter
  • Oliven med fiskefyll
  • Suppekraft og aromaer i forbrukerpakninger som inneholder mindre enn 50% av fiskeolje, fiskepulver eller fiskeekstrakt.
  • Sammensatte produkter  som ikke inneholder kjøtt- eller meieriprodukter, og som inneholder under 50 prosent foredlede eggprodukter eller fiskerivarer

Se også:

Hvor mye frukt, grønt og bær kan jeg ta med meg til Norge fra utlandet?

Regler for innførsel av planter og frø m.m. for reisende og i flyttelass 

Færøyene, Grønland og Svalbard

Fra Færøyene og Grønland kan du ta med deg, eller få sendt som pakke,  opp til fem kilo kjøtt- og melkeprodukter til Norge til privat bruk. Fra Færøyene er det dessuten ingen restriksjoner for fisk og fiskevarer.

Som reisende direkte fra Svalbard kan du ta med deg eller få tilsendt opp til fem kilo kjøtt fra vilt og produkter av slikt kjøtt.

Fra EU/EØS

Animalske matvarer innenfor tollkvoten kan innføres til privat bruk, forutsatt at matvarene innføres i egen bagasje i forbindelse med innreise eller mottas som pakke. Matvarene skal være bestemt til eget bruk.

Les mer om tollkvotene fra EØS-land på toll.no.

Midlertidig forbud – særskilte beskyttelsestiltak

For land i EØS-området eller land som har unntak fra forbudet, kan det være vedtatt et midlertidig beskyttelsestiltak som forbyr import av produkter. Disse beskyttelsestiltakene blir vedtatt dersom det har brutt ut en alvorlig dyresykdom i landet.

Se oversikt over Særskilte beskyttelsestiltak.

Eksempler på dette er utbruddene av munn- og klovsyke i Storbritannia i 2001 og i Bulgaria i 2011, som begge medførte importrestriksjoner. Beskyttelsestiltakene kan også omfatte andre produkter enn kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter.

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Mattilsynets avdelingskontor, tlf. 22 40 00 00Kontaktinformasjon

Mattilsynets avdelingskontor, tlf. 22 40 00 00