Kake- eller pølseselger for én dag

Publisert 21.04.2010     Sist endret 02.05.2018

Dersom du, ditt idrettslag, skoleklasse, musikkorps, forening eller lignende selger frukt og grønt, kaker, pølser, is, brus, steker vafler eller kanskje griller ferdigtilberedte hamburgere på nasjonaldagen eller ved andre kortvarige lokale arrangementer, er det ikke plikt til å melde fra til Mattilsynet på forhånd. Du er likevel omfattet av kravene i matloven og har plikt til å sørge for at organisering og gjennomføringen er slik at hensynet til renhold og hygiene er ivaretatt.

Det er mye å tenke på for den som skal tilby enkel mat under for eksempel en 17. mai-feiring, helt fra innkjøp av matvarene og til du kan si «vær så god» til dine kunder. Mulighetene for å forårsake matforgiftninger er dessverre til stede. Har du for eksempel tenkt på at mat som f.eks. pølser, hamburgere eller vaffelrøre skal holdes kjølig helt til maten skal lages? Bakterier i mat formerer seg raskt hvis det er for varmt og det går for lang tid.

Her er en huskeliste som du kan bruke for å sikre at salgsboden er i orden og at maten du serverer er trygg:

  • Pass på at maten ikke forurenses
  • Tilstrekkelig kjøleinnretning må være på plass
  • Ved oppvarming og steking må temperaturen være tilfredsstillende
  • Ta med nok kjeler og annet utstyr for å lage maten
  • Påse at utstyret du bruker er rent
  • Det kan ofte være dårlige muligheter til personlig hygiene på salgsstedet. Tilfredsstillende mulighet for vask av hendene skal være på plass. Hvis det er mangel på håndvask, kan engangsservietter være et alternativ.

Varsle Mattilsynet hvis du har mistanke om helseskadelige næringsmidler.

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 hvis du har spørsmål om krav til hvordan du sikrer god hygiene og unngår matforgiftninger ved omsetning av mat.Kontaktinformasjon

Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 hvis du har spørsmål om krav til hvordan du sikrer god hygiene og unngår matforgiftninger ved omsetning av mat.