Kom i gang - startspakken trinn for trinn
Mattilsynet har laget en videoserie som guider deg som oppstartsbedrift trinn for trinn:
Hvordan registrere din bedrift hos Mattilsynet
Tilbake til hovedsiden for startpakke for nye matvirksomheter
Foreign languages
The Norwegian Food Authority has made a series of videos that gives step by step guidance to new business owners, regarding rules and regulations for food safety hygiene. The videos are in Norwegian language, but they are texted in the following other languages: English, Vietnamese and Arabic. Click on the CC-button to enable subtitles
Se neste video
Spørsmål og svar
Hvordan kan jeg hindre at skadedyr kommer inn i lokalene?
Skadedyr som tar seg inn i lokalene kan forurense matvarene. Et forebyggende tiltak er å holde dører og vinduer lukket, og eventuelt bruke insektsnett. Dere må også tette rundt rørganger, holde ventilasjonskanaler og mulige tilholdssteder rene, og holde god orden utenfor bygningen. Avfallsbeholdere bør holdes lukket og være tette, både inne- og utendørs.
Dersom du oppdager skadedyr må nødvendig bekjemping settes i gang og årsaken fjernes. Det kan være nødvendig å få profesjonell hjelp til dette.
Hvor mange håndvasker trenger jeg?
Regelverket sier ingenting konkret om hvor mange håndvasker det skal være i en matbedrift. Dere må sørge for nok håndvasker for lett tilgjengelig bruk. Håndvasker er viktig i områder der dere håndterer uemballert mat, og der det veksles mellom rene og urene arbeidsoppgaver som kan forurense maten. Det er også viktig å ha en håndvask tilgjengelig i oppvaskområdet.
Håndvasken skal ha rennende varmt og kaldt vann og være utstyrt med håndsåpe og engangshåndklær. Hvis dere håndterer spiseklar mat eller råvarer med stor forurensningsfare, kan det være nødvendig å ha en håndvask med armatur som ikke betjenes med hendene. Da unngår du at håndvasken blir en kilde til smittespredning.
Må ansatte i en serveringsvirksomhet ha eget personaltoalett?
Ansatte i en serveringsvirksomhet må ha tilgang til et personaltoalett. Personaltoalettet skal som hovedregel ikke være tilgjengelig for andre enn de som arbeider i serveringsvirksomheten.
Toalettene kan være en kilde til smittespredning. Er toalettene plassert i tilknytning til lokaler der det håndteres matvarer, for eksempel i et kjøkken, skal de ha en mellomgang. Toalettene skal være utstyrt med håndvask.